Gå til sidens hovedinnhold

Forsvarer: Briten kan ikke dømmes for medvirkning

Forsvaret mener at det ikke finnes holdbare bevis som gjør at en 35 år gammel britisk mann kan dømmes for medvirkning til barnedrapet i Oslo.

Påtalemyndigheten viser en viss bevismessig desperasjon i denne saken, mener forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen. Torsdag holdt han sin prosedyre i barnedrapssaken i Oslo tingrett. Petersen forsvarer sammen med Vibeke Hein Bæra den 35 år gamle britisk-pakistanske mannen som er tiltalt for medvirkning til forsettlig drap og grov mishandling av et barn på ett år og ni måneder.

Aktoratet har lagt ned påstand om at briten må dømmes til 18 års fengsel etter barnet døde som følge av at moren holdt henne opp ned og senket hodet hennes ned i en bøtte med vann.

For moren er påstanden 16 års fengsel. Hun må frikjennes for forsettlig drap, sa hennes forsvarer Geir Hovland, som også holdt sin prosedyre torsdag.

Avviste at dominerte

35-åringen og den norsk-pakistanske kvinnen var nettkjærester. Påtalemyndigheten mener at mannen via videochat fra London instruerte kvinnen om hvordan hun skulle disiplinere datteren på ett år og ni måneder.

– Min klient har vært klar på at han har gitt råd og veiledning om hvordan jenta skulle oppdras, om religion og ekteskap, sa Petersen, men han tilbakeviste at hans klient skal ha gitt instruksjoner til moren som førte til at hun senket datteren ned i bøtta.

– Han har aldri instruert henne i hva hun skulle gjøre. Han må frikjennes for tiltalen om drap, sa forsvareren.

35-åringen er også tiltalt for medvirkning til en rekke tilfeller av mishandling av den lille jenta. Han har innrømmet noen tilfeller, som å ha foreslått bruk av tape over munnen og klaps på baken.

– Her foreligger det en straffbar overtredelse, sa forsvareren.

Petersen avviste at klienten hans var den dominerende parten i forholdet, slik både aktor og kvinnens forsvarer hevder.

– Han mener at han har vært offer for en psykisk ustabil kvinne, som har brukt sex og barna for å få hans oppmerksomhet, sa Petersen.

London-avhør

Et avhør av 35-åringen i London like etter at han ble pågrepet står sentralt i saken. Aktor Cecilie Schløsser Møller mener mannen i dette avhøret innrømmer de faktiske forholdene og at retten må legge dette avhøret – og kvinnens forklaring – til grunn når den skal avgjøre skyldspørsmålet.

– Det er ingenting i London-avhøret som dokumenterer at han har gitt instruksjoner, sa Petersen. Han mener også at den medtiltalte kvinnen er så lite troverdig at hennes forklaring ikke kan legges til grunn.

– Ikke forsett

Morens forsvarer Geir Hovland mener at det ikke er bevist at hun har handlet med forsett.

– Handlingene som er begått er svært alvorlige, og det vil bli utmålt en betydelig straff. Men det foreligger ikke forsett hos min klient, sa Hovland i sin prosedyre.

Han mener det ikke er bevist at den 28 år gamle moren tenkte at datteren kunne dø. Moren aksepterer at hun ved å holde datterens hode under vann har forvoldt en annens død, og at det foreligger uaktsomhet. Skal hun dømmes, må det i så fall skje etter straffelovens paragraf om uaktsomt drap eller legemsbeskadigelse med døden til følge, argumenterte forsvareren.

Begge deler vil gi kortere straff enn en dom for forsettlig drap. Den fem uker lange rettssaken i Oslo tingrett er nå avsluttet og saken tas opp til doms. Det er ikke bestemt noen dato for domsavsigelse.

Moren har innrømmet har erklært straffskyld for den grove mishandlingen av barnet. (©NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken