Forsvarer omstridt legepraksis

Flere ryggopererte pasienter tar oppgjør med påstander om at legen som utførte omstridte operasjoner ved Hammerfest sykehus skal ha gjort det for egen vinning.

Legen skal i perioden 2001 - 2003 ha utført 99 ulovlige ryggoperasjoner. Mandag skrev Finnmark Dagblad at samtlige pasienter som er undersøkt i etterkant, fortsatt har de samme eller nye ryggsmerter etter de ulovlige operasjonene.

Tirsdag står flere tidligere pasienter, som ble ryggoperert med den utradisjonelle og omstridte metoden, frem i Finnmark Dagblad og forteller om svært positive erfaringer med den omstridte operasjonsmetoden.

De tidligere pasientene har ingen tro på at legen som utførte operasjonene, gjorde det av hensyn til ekstra inntjening.

Vil beholde tilbud
- Åtte av ti operasjoner har vært vellykket. Det er ingen operasjoner som treffer hundre prosent. Det de nå har gjort, er å stoppe midt i en prosess. Vi ønsker operasjonene gjenopptatt omgående. Derfor vil vi ha kontakt med flere opererte, slik at vi kan lage et opprop til Helse Finnmark, fylkeslegen og helsetilsynet, sier ryggopererte Leinan Hermo til Finnmark Dagblad.

Fikk ekstra betalt
Overlegen som utførte de eksperimentelle ryggoperasjonene er blitt beskyldt for å ha hatt økonomiske motiver som bakgrunn for den alternative behandlingsmåten. I november 2002 inngikk legen en avtale med sykehuset om å utføre ryggoperasjoner på fritiden sin.

Legen skulle kompenseres med 3000 kroner per behandling, mens foretaket ble tilskrevet 11.000 kroner fra Rikstrygdeverket for hvert inngrep.

Ettersom behandlingsmåten var en type eksperimentell kirurgi, fikk legen raskt pålegg om å avbryte prosjektet og få behandlingen godkjent av Regional komité for medisinsk forskningsetikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.