*Nettavisen* Nyheter.

Forsvareren etter Krekar-utlevering: En skammens dag

 

Mulla Krekar under et rettsmøte i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

mulla Krekar ble torsdag utlevert til Italia, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Krekars advokat Brynjar Meling raser mot avgjørelsen.

26.03.20 13:40

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann, sier Mulla Krekars advokat Brynjar Meling til VG.

Han sier Krekar ble hentet i fengselet torsdag morgen og at det ikke ble gitt anledning til å si farvel til familien.

Statsråd Mæland informerte om utleveringen på en pressekonferanse torsdag. Der opplyste Justis- og beredskapsdepartementet at de har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt i forbindelse med koronasituasjonen.

– Får hjelpen han har krav på

– Han skal få den hjelpen han skal ha og som han har krav på, sa Mæland på pressekonferansen på spørsmål om å sende Krekar til Italia, som er hardt rammet av koronaviruset.

På spørsmål om Melings påstand om at dette er en skammens dag, blant annet for regjeringen svarer Mæland: – Det er Melings vurdering, den får stå for hans regning. Jeg er selvsagt uenig.

63-årige Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han i fjor ble dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Dommen er anket.

– Ikke gitt forsikringer

Hva som skjer etter rettssaken i Italia vil ikke Mæland spekulere på.

– Krekar har vært utvist fra Norge i mange år, det er ikke gitt noen forsikringer til Krekar, så hva som skjer da, kan jeg ikke spekulere på.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 2003 ble han varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag