RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarerne i ny Nokas-krig

Sist oppdatert:
Stavanger tingrett inviterer Nokas-forsvarerne inn i behandlingen av de hemmelige bevisene, men det vil trolig ikke skje før fredag. Dermed ligger det an til ny kamp om utsettelse mandag.

Mandag går forsvarerne igjen løs på aktoratet for å få ny utsettelse i Nokas-rettssaken. De vil etter alt å dømme be om ny rettspause for å kjempe for bevisene statsadvokaten vil holde hemmelig.

TV 2 Nettavisen kan lørdag avsløre at behandlingen av de hemmelige Nokas-bevisene ikke vil skje før mot slutten av neste uke. I et brev til forsvarerne har Stavanger tingrett invitert dem til å komme med innlegg i behandlingen. Dersom de ønsker det, noe de sannsynligvis gjør, vil forhandlingen skje fredag om en uke.

Kjemper på to fronter
Det pågår nå altså to rettslige drakamper, med to forskjellige dommere, i Nokas-saken: Selve Nokas-rettssaken på Forus som startet mandag, og kampen om de hemmelige bevisene som tingrettsdommer Elizabeth Baumann skal avgjøre.

I den siste saken vil statsadvokat Linda Myrdal føre saken for påtalemyndigheten og en såkalt skyggeforsvarer vil representere de avlyttede.

Statsadvokaten vil fortsette
Torsdag sa Erling Havnås forsvarer, advokat Astri Aas Hansen, at hun vil be om pause i Nokas-saken til det blir avklart om forsvarerne får de hemmelige bevisene eller ikke. Statsadvokat Tor Christian Carlsen mener derimot at Nokas-rettssaken kan gå sin gang, til tross for at dette spørsmålet ikke er avklart.

- Etter vårt syn starter vi med forklaringene til de tiltalte mandag, sier statsadvokat Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Når retten settes mandag må dermed sorenskriver Helge Bjørnestad og hans meddommere på nytt ta stilling til om Nokas-rettssaken skal utsettes enda en gang.

- Hvis det ikke gis pause, kan det være ankegrunn, sier hovedforsvareren til Erling Havnå, advokat John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nyhetene erfarer er forsvarerne splittet i synet på om dokumentinnsyn er så viktig at det er riktig å fremme ny begjæring om utsettelse.

- Jeg mener det kan jobbes med dette spørsmålet mens saken går videre. Jeg håper saken fortsetter med avhør av de tiltalte mandag, sa Øystein Storrvik til TV 2 Nyhetene fredag.

Måtte endre strategi
Tirsdag avgjorde retten å ta pause til mandag for at forsvarerne skulle få oversikt over det nye bevismaterialet. Under første dagen av Nokas-rettssaken kom Høyesterett med en kjennelse som sa at avlyttingsbevis politiet i utgangspunktet hadde stemplet som «uvesentlig» for saken, skulle frigis.

Men så startet bråket. For etter at pausen var vedtatt, kom statsadvokatene med en begjæring hvor de ber om at seks saker likevel måtte holdes hemmelig. De viste til straffeprosesslovens paragraf 242a, som sier at bevismaterialet må holdes totalt hemmelig dersom det er fare for liv eller helbred, eller dersom politiets tystere eller spanere blir avslørt.

- Vi trodde at vi kunne holde bevisene tilbake etter andre bestemmelser enn 242a. Nå var Høyesterett uenig i det. Dermed må påtalemyndigheten nå korrigere inn det vi mener å ha grunnlag for å holde tilbake etter 242a, sier statsadvokat Linda Myrdal til TV 2 Nettavien.

- Forutsetter utsettelse
De fleste antok at 242a-saken ville bli avklart i løpet av uken som har gått, men i går varslet statsadvokaten at dette tidligst vil skje mandag.

TV 2 Nettavisen får nå opplyst at behandlingen av 242a-saken vil starte fredag neste uke. Vanligvis føres slike saker med såkalte hemmelige skyggeadvokater, men tingrettsdommer Elizabeth Baumann har åpnet for å at også Nokas-forsvarerne skal få komme til orde.

«Rettsmøtet vil i så fall kunne avholdes fredag 30.08.05 og forutsetter at det gis en pause fra rettsforhandlingene på Forus» heter det i Baumanns brev til statsadvokatene og Nokas-forsvarerne.

Hvorvidt kjennelsen om de hemmelige bevisene blir klar samme dag, er derimot høyst usikkert.

Timeplanen
Stavanger tingrett har i brev til påtalemyndighetene og Nokas-forsvarerne gitt følgende timeplan:

- Mandag førstkommende skal påtalemakten komme med en redegjørelse for at de ønsker å holde de seks sakene hemmelig.

- Onsdag skal Nokas-forsvarerne komme med sitt prosesskriv til tingretten.

- Tingrettsdommer Elizabeth Baumann har åpnet for at Nokas-forsvarerne skal kunne få møte i den andre saken og fremlegge sine krav muntlig. Det kan tidligst skje neste fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere