RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret: - Vi tar dette alvorlig

Sist oppdatert:
Generalmajor Kjell Grandhagen i Forsvaret synes det er alvorlig at soldatene ikke kan nok om krigsrett. Nå vil han ta affære.

TV 2 Nettavisen møtte generalmajoren like etter at Røde Kors la fram sin rapport tirsdag. Rapporten avslører svært nedslående kunnskaper hos norske soldater som skal tjenestegjøre i utlandet.

- At soldatene selv ikke er fornøyd med opplæringen, er den viktigste tilbakemeldingen til oss. Det betyr at vi må gjøre noe for å bedre den, sier generalmajor Kjell Grandhagen, sjef for Hærens Styrker.

Blant annet ønsker han å bedre soldatenes etiske holdninger.

Fangebehandling
Undersøkelsen, som MMI har utført for Norges Røde Kors, avslører manglende kunnskaper om humanitære rettigheter hos de norske soldatene.

Kun en uke før de skulle reise til Afghanistan svarte 13 prosent av de 67 spurte ved 6. divisjon i Troms at de ville drept krigsfanger hvis motparten i krigen gjorde det først.

- Vi tar dette alvorlig. Krigsrett har to sider, det ene er hvordan en skal behandle andre. Det andre er hvilke rettigheter du selv har dersom du blir tatt til fange. På begge områdene er det viktig at opplæringen er bra, sier Grandhagen.

- Spurt for tidlig
240 norske soldater deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført på Forsvarets to viktigste utdanningssteder for soldater som skal til utlandet. Generalmajoren påpeker at undersøkelsen er gjort i små og veldig spesielle grupper, og at den ene gruppen ble spurt en uke før opplæringen var ferdig.

- Den ene gruppen ble spurt en uke før de hadde tilfredsstillende opplæring, sier Grandhagen, og fortsetter:

- Vi ser likevel at det er grunnlag for å forbedre utdanningen i krigens folkerett. Det er viktig å gjøre det, sier han til TV 2 Nettavisen.

Er du overrasket over resultatene?

- På noen områder er jeg meget godt fornøyd med resultatet. På andre området hadde jeg gjerne sett et resultat som var bedre, sier han.

Først gang i Norge
Undersøkelsen er gjort i samarbeid med Forsvaret, og ifølge generalmajoren er det første gang en slik undersøkelse er gjennomført her i Norge.

- Vi ser veldig positivt på undersøkelsen, og vi synes den har gitt en nyttig tilbakemelding til oss, sier Grandhagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere