*Nettavisen* Nyheter.

Forsvaret brukte mindreårige som kamptolker

Fire tolker som jobbet for Norge i Afghanistan, forteller at de ble ansatt før de hadde fylt 17 år. Forsvaret svarer at dets ansatte skal være over myndige.

06.06.14 12:40

VG har snakket med de fire, blant dem en nå 26 år gammel mann som skrev kontrakt med Forsvaret da han var 17. Norske soldater ga ham kallenavnet «babytolken». Før det hadde han jobbet som tolk for britiske styrker fra han var 16 år.

– Dette rammes av den norske definisjonen av barnesoldater, sier folkerettssjef Mads Harlem i Røde Kors fast.

Forsvaret uttaler at personer som ansettes, skal være myndige.

– I utgangspunktet er vi underlagt de samme bestemmelser som hjemme. Når det gjelder aldersgrense så skal personer som ansettes være myndig og over 18 år, skriver kommunikasjonssjef Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i en epost til VG.

– Forsvaret visste

En tidligere Afghanistan-tolk som i dag bor i Norge, mener Forsvaret visste at han var mindreårig da det ansatte ham.

– De sa at «i Norge har vi regler. Men dette er Afghanistan», forteller den tidligere tolken.

En tredje tolk forteller at han som 17-åring deltok i skuddvekslinger som kamptolk med våpen og uniform.To av tolkene VG snakket med, forteller at de ikke fikk våpenopplæring før de var over 18.

Muradi blant de fire

Også Faizullah Muradi, som torsdag kom tilbake til Norge for å få en ny vurdering av asylsaken etter at han ble uttransportert av politiet sist uke, bekrefter at han ikke hadde fylt 18 da han skrev under sin første kontrakt med Forsvaret.

Muradi sier imidlertid at han løy og viste fram et falskt ID-kort der det sto at han var 21 år, fordi han var desperat etter å kunne forsørge familien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.