RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret ga leger maskingevær

Sist oppdatert:
- Et alvorlig brudd på Genèvekonvensjonen, sier Røde Kors om at norsk sanitetspersonell i Afghanistan har vært tungt bevæpnet.

Forsvaret bekrefter overfor Nettavisen at sanitetspersonell har vært nødt til å betjene mitraljøser som er montert på de norske styrkenes kjøretøyer i Afghanistan. Praksisen ble nylig innskjerpet.

- Dette er noe vi tok tak i for en stund siden, og er en praksis som ikke skal videreføres, sier oberstløytnant John Inge Øglænd i informasjonsavdelingen ved Fellesoperativt hovedkvarter til Nettavisen.

- Når tok dere tak i dette?

- I slutten av oktober, sier Øglænd.

Krever redegjørelse
Nettavisen kunne torsdag fortelle at leger og sykepleiere i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan har båret rødt kors samtidig som de har betjent mitraljøser.

Røde Kors mener at dette utvilsomt er et brudd på Genèvekonvensjonen.

- Denne praksisen er et alvorlig brudd på Genèvekonvensjonen, og vi er svært glade for at praksisen nå er opphevet, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors til Nettavisen.

Han varsler at Røde Kors kommer til å følge opp saken med Forsvarets ledelse, og kommer til å kreve redegjørelse for hvordan denne praksisen har oppstått.

- Ikke brudd på konvensjonen
Oberstløytnant John Inge Øglænd mener på sin side at Forsvaret ikke har brutt Genèvekonvensjonen gjennom å bevæpne sanitetspersonell med maskingeværet MG3, og at sier til Nettavisen at Forsvaret etterfølger Genèvekonvensjonen og dens intensjon.

- Hvilke våpen har sanitetspersonell anledning til å betjene?

- I rent selvforsvar tar man det man har for hånd. Men deres normalbevæpning er lette, individuelle våpen, som AG3 eller lettere, sier Øglænd.

Les også: Lege: - Jeg fikk mitraljøse

- Hvorfor har det seg da slik at sanitetspersonell har måttet betjene tunge våpen som mitraljøsen MG3?

- Fordi det er disse som har vært fastmontert på kjøretøyene, sier Øglænd.

- MG3 er offensivt våpen
Oberstløytnanten kan ikke svare på om Forsvaret anser MG3 som et våpen som faller innenfor Genèvekonvensjoens rammer for hva sanitetspersonell som bærer det røde korset kan bruke til selvforsvar.

Røde Kors er imidlertid mer sikker i sin sak.

- Forsvarets MG3 er ikke å regne som et selvforsvarsvåpen. Det er et offensivt våpen, og skal ikke bæres av sanitetspersonell, sier Bernt G. Apeland til Nettavisen på telefon fra den Den internasjonale Røde Kors-konferansen i Genève.

- Korset gir ikke beskyttelse
Forsvaret forklarer våpenbruken med at fienden ikke har respekt for det røde korset, og at sanitetspersonell kan være et attraktivt mål for fienden.

- Ut fra det trusselbildet vi har i Afghanistan er det svært vanskelig å vurdere hva som til enhver tid er tryggest. Vår erfaring er at fienden ikke respekterer Genèvekonvensjonen, og at det røde korset dermed ikke gir noen reell beskyttelse. Noen ønsker derfor heller å beskytte seg med våpen enn med det røde korset, sier John Inge Øglænd.

- Hvordan stiller det seg dersom sanitetspersonell beskytter seg med det røde korset og tunge våpen samtidig?

- Da befinner man seg i en gråsone. Og det er derfor vi nå har endret vår praksis, sier Øglænd, som står fast ved at Forsvaret ikke har brutt Genèvekonvensjonen.

- Reglene er absolutte
Apeland i Røde Kors kan ikke forstå hvordan Forsvaret har kommet fram til en slik tolkning Genèvekonvensjonen.

- Dette er elementær folkerett, og stater som har undertegnet konvensjonen plikter å sette seg inn i regelverket. Sanitetspersonell som bærer det røde korset som beskyttelsesemblem, skal ikke bære annet enn selvforsvarsvåpen. Det er ingen gråsone, sier kommunikasjonsdirektør Apeland.

Bernt G. Apeland understreker at Genèvekonvensjonens regler er absolutte for stater som har underskrevet konvensjonen, og at reglene gjelder uavhengig av hvordan fienden opptrer.

- Ukjent
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen opplyser til TV 2 at hun ikke har vært klar over denne praksisen i Afghanistan.

- Jeg vil si at det er noe jeg ikke har kjent til, det skal jeg veldig umiddelbart gå inn og se på, sier forsvarsministeren i en kort kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere