RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret gransker strålefare

Forsvaret skal se næremere på strålefaren fra annlegg i Hæren og Sjøforsvaret - etter at det viser seg at radaranlegg i Luftforsvaret har for høyt strålenivå.

Alle radaranleggene i Luftforsvaret har et strålenivå som er under den kritiske grensa som strålemyndighetene har satt. Nå skal også anleggene i Hæren og Sjøforsvaret undersøkes, skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

- Nivået ligger under, og til dels langt under den anbefalte grensa, sier brigader Dag Hjelle, nestkommanderende i Forsvarets sanitet.

Nå starter Forsvaret undersøkelser for tilsvarende anlegg som er i bruk i de andre forsvarsgrenene.

Sammenligner med utlandet
For de tidligere radaranleggene vil Forsvaret kartlegge hvilken type stråling de har hatt, og i hvilke doser personellet har blitt utsatt. Dette inkluderer Nike-systemet.

- Vi vil nå undersøke om vi har hatt anlegg som tilsvarer anlegg i andre land, der det allerede er gjennomført helsestudier så vi kan høste erfaringer fra våre allierte, sier Hjelle.

Forsvaret vil blant annet sjekke om undersøkelser i Tyskland og Danmark kan brukes også for norske anlegg. Brigaderen sier at arbeidet er i gang, men at det vil bli intensivert i tiden fremover.

To typer stråling
Hjelle understreker at det er viktig å skille mellom to typer stråling. Den radiofrekvente strålingen, som den man får fra mobiltelefon, har usikker helsekonsekvens. Forskningen har aldri fastslått at slik stråling kan føre til sykdommer som for eksempel kreft.

Når det gjelder ioniserende stråling, som fra røntgen, er det konstatert at den kan gi helseskader.

- Vi vil derfor konsentrere arbeidet vårt om denne typen stråling, sier han.

Helseregister
Forsvaret har etablert et helseregister for å følge med på om de ansatte har helsemessige konsekvenser av arbeidet sitt. Der registreres det hvor personellet arbeider, hvilken type materiell de arbeider med, hvilke sykdommer eller plager de har og hvordan de selv opplever egen helse.

- Dette er et unikt verktøy for å følge opp denne typen saker, sier Dag Hjelle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere