*Nettavisen* Nyheter.

Forsvaret legger seg flat

Forsvaret legger seg flat og beklager dypt at en av deres stridsvogner raste over personbilen til et ektepar i Trøndelag.

03.03.05 16:31

- Forsvaret er de første til å beklage at noe slikt har skjedd. En ulykke er en ulykke for mye for oss. I dette tilfellet tror jeg at vi skal si oss heldig i at dette ikke gikk verre enn det gjorde. For dette kunne godt veldig galt, sier presseoffiser Pia Width ved militærøvelsen Battle Griffin til TV 2 Nettavisen.

Det var onsdag ettermiddag at ekteparet Okkenhaug opplevde sitt livs sjokk. En stridsvogn av typen Leopard kjørte rett over bilen deres, og bilen ble klemt paddeflat.

- Mørkt og dårlig sikt
Ekteparet kom fra den dramatiske ulykken med bare noen skrammer.

- Det viktigste for Forsvaret nå er å forsikre oss om at det går bra med ekteparet som var involvert i ulykken. Vi har allerede hatt to møter med dem, spist kaker og snakket med dem, sier Width.

Hun sier Forsvaret har full forståelse for at dette må ha vært en skremmende opplevelse for ekteparet.

Politiet har allerede avsluttet sitt arbeid med saken, siden det ikke er snakk om noen personskader.

- Vi har ikke slått oss til ro med det, så vi har bedt militærpolitiet om å undersøke saken ytterligere, sier presseoffiseren. Hun ønsker av den grunn ikke å si særlig mye om årsaken til ulykken.

- Det har nok antagelig vært en del ting som har forårsaket dette, men det er umulig å si hva det er på nåværende tidspunkt. Men det er mørkt, og det er ikke all verdens sikt fra en stridsvogn, sier Width.

Andre ulykke på kort tid
Ektemannen Knut Okkenhaug mener det hadde vært plass til begge i kjørebanen.

- Jeg tror ikke han så oss. Jeg la bilen helt inn i veikanten og regnet med at han snart måtte begynne å vike, men det gjorde han ikke, så da sa jeg et stygt ord. Vi rakk ikke komme oss ut av bilen før han kjørte over oss, sa han til TV 2 Nettavisen onsdag.

Forsvaret på sin side påpeker at de har lov til å kjøre stridsvogner på vanlige veier, og at de har strenge sikkerhetstiltak for slik kjøring. Kjøring på sivile veier er også en viktig del av en øvelse.

- Vi følger selvsagt veitrafikkloven, men har gjort ytterligere innskjerpinger den siste tiden, sier Width.

Reglene ble senest skjerpet tidligere denne uken, da nok en annen stridsvogn av typen Leopard var innblandet i et trafikkuhell under militærøvelsen. En personbil sneide da borti en parkert stridsvogn.

- Folk må følge med
Forsvaret ber nå folk som bor ved øvelsesområdet i Trøndelag om å være forsiktige.

- Vi gjør alt vi kan for å unngå slike ulykker. Strekningene hvor vi kjører stridsvogner blir blant annet merket med både skilt og lys. For å unngå at menneskeliv går tapt, så trenger vi hjelp. Følg med på skiltingen og vært oppmerksom på at det er veldig mye aktivitet her oppe, er oppfordringen fra Width.

Militærøvelsen Battle Griffin varer til 9. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.