RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret med sparebombe

Foto: Forsvaret (Forsvaret)
Sist oppdatert:
Vil degradere 1.300 offiserer for å spare 110 millioner kroner.

Offiserer i alle deler av Forsvaret står i far for å bli degradert.

Ifølge Dagsavisen skal forsvarsledelsen snart behandle et forslag om å degradere 1.300 offiserer for å kutte lønnskostnadene med totalt 110 millioner kroner.

Både hjemlige offiserer og soldater som har tjenestegjort i internasjonale oppdrag, blir rammet. I gjennomsnitt vil hver av de 1.300 offiserene som nedgraderes, få redusert årslønna med 84.615 kroner.

– Dette er en tariffmessig dumping. Befalet blir radbrukket. Mange som har satset på en karriere i Forsvaret, mister nå denne muligheten. I tillegg straffes de hardt økonomisk. Det er ikke akkurat dette man forventer etter mange års innsats for landet, sier leder Egil André Aas i Norges Offisersforbund.

Vurderer rettssak
Offiserenes LO-forbund, Befalets Fellesorganisasjon og LO-Stat vurderer å reise arbeidsrettssak dersom forsvarsledelsen beslutter å nedgradere offiserene for å spare lønnskostnader. Aas undersøker om strategien utgjør et brudd på statens hovedtariffavtale.

– Det er lagt opp til at de skal utføre de samme arbeidsoppgavene som tidligere. Det er selvfølgelig uakseptabelt, sier Aas til Dagsavisen.

Storstilt omorganisering
Det pågår for tiden store endringer i Forsvaret etter vedtaket om å samle Forsvarets overkommando og Forsvarsdepartement i ett hus gjennom modellen Integret strategisk ledelse (ISL).

I januar ga anonyme kilder overfor Aftenposten inntrykk av at omorganiseringen har ført Forsvaret inn i et mørkt uføre der departementet stadig begrenser handlingsrommet til de militære og at de militæres rolle som korrektiv til den politiskekurs viskes ut.

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget har bedt Riksrevisjonen granske omorganiseringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere