RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 Nyhetene

Forsvaret tar minimal selvkritikk

Sist oppdatert:
De var stemplet som kriminelle. Ut over at saken har tatt lang tid, tar Forsvaret ikke selvkritikk.

Sjøforsvar-offiserene som ble fjernet fra stillingene sine og i to år har vært stemplet som kriminelle uten å få vite hva de har gjort galt, er ikke lenger under mistanke. Det bekrefter Forsvars-ledelsen til TV 2 Nyhetene.

I to år har stabsoffiserene Lasse Hauger og Tor Inge Vikane levd med et umenneskelig press fordi Forsvaret har rettet mistanker mot dem. Årsaken er at de var nære medarbeidere av kontreadmiral Atle Karlsvik, som i fjor ble tiltalt for bedrageri og senere frikjent av tingretten.

- Hele denne mistanken som er rettet mot oss treffer jo meg i magen. Det går jo på min integritet altså og det er jo noe av det verste man kan gjøre, sier Tor Inge Vikane

196029

- Ikke mistenkt
Siden 2005 har de vært mistenkt uten å få vite hvorfor.

Men først i dag sier Forsvarsledelsen at offiserene ikke lenger er mistenkt for å ha gjort noe galt:

- De er ikke under mistanke. Det er viktig å skille her på refs og det at de faktisk er fratatt fullmakter, sier kommunikasjonssjef Birgitte Frisch hos Forsvarsstaben.

Nekter
Offiserene er avhengig av å ha økonomiske fullmakter for å kunne få stillingene sine tilbake. Det nekter Forsvaret:

- Slik som situasjonen er nå så vil de ikke få den fullmakten tilbake, sier Frisch.

Mistankene mot dem er borte, men de får fremdeles ikke tillit av Forsvaret. Som med ett unntak heller ikke ser noen grunn til å ta selvkritikk:

- Utover at det har tatt tid her, kan vi ikke se at det er noe å kritisere oss for i denne saken, sier Frisch.

- Det er veldig viktig at personalsaker selvfølgelig blir håndtert så fort som mulig og på en så god måte så mulig uten at jeg kan gå inn i saksbehandlingstiden på den saken her, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (AP).

- Forsvarsledelsen har feilet
Men tidligere generalinspektør i Sjøforsvaret, kontreadmiral Kjell-Birger Olsen mener Forsvarsledelsen har feilet i saken mot de offiserene:

- Jeg synes det er en usedvanlig uverdig måte Forsvaret har behandlet de to dyktige medarbeiderne på. I en to års periode er de nærmest blitt trakassert systematisk av Forsvaret. De har selv prøvd skriftlig og muntlig å få rede på hva de har gjort galt, uten at de har fått svar i det hele tatt. Dette må jo ikke bare være et brudd på formelle regler men det er i hvert fall et brudd på god forvaltningsskikk, sier Olsen

- Alle i Forsvarsledelsen har et medansvar for at dette som nå skjer, skjer. Og at noen nå egentlig burde si unnskyld til måten de har behandlet de på, sier pensjonert kontreadmiral Kjell-Birger Olsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere