RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret ville brenne Finnmark

Sist oppdatert:
Et hemmelig regjeringsdokument fra den kalde krigen viser at Forsvaret og regjeringen planla å evakuere og brenne Finnmark i en krig mot Sovjetunionen.

Tyskerne spredde skrekk og ødeleggelse med sin brente jords taktikk i Finnmark under den annen verdenskrig. Nå viser historiske dokumenter at norske myndigheter planla å bruke en lignende metode i en eventuell krig mot Sovjetunionen, melder NRK Finnmark.

- Finnmark måtte ofres
De oppsiktsvekkende opplysningene kommer frem i de to siste bindene av «Norsk forsvarshistorie» som ble lansert på en pressekonferanse i Oslo torsdag:

- Finmark skulle totalevakueres og brennes, sa forfatter og forsker ved Institutt for Forsvarsstudier, Kjetil Skogrand.

I møtereferatet fra den sentrale sjefsnemnda den 25. januar 1951, der blant andre daværende forsvarsminister Jens Christian Hauge deltok, går det fram at norske myndigheter ikke ønsket å forsvare Finnmark dersom Sovjetunionen angrep.

- På den tiden regnet man med at hovedangrepet på Norge ville komme sørfra, og da er det ikke å komme fra at de tettest befolkede områdene i landet, deriblant hovedstaden, var viktigere enn Finnmark. Da måtte Finnmark ofres, sier forsker Kjetil Skogrand til TV 2 Nettavisen.

Han forteller om en stor pessimisme på 50-tallet, da de sovjetiske styrkene var enorme.

La evakueringsplaner
Under møtet i 1951 ble det lagt planer for evakuering av befolkningen i Finnmark.

«Øverstkommanderende, fylkesmannen og en del andre hadde på et møte for en stund siden vært enig om at man i hemmelighet skulle forberede planene for en eventuell totalevakuering», står det i det hemmelige dokumentet TV 2 Nettavisen har fått tilgang til.

Da planene ble lagt, var det bare seks år siden Finnmark var tvangsevakuert og brent av tyskerne.

- Det er ikke å komme fra at Sør-Norge lå fryktelig utsatt til. I en slik situasjon er det viktig for Norge å forsvare de sentrale deler av landet, og følgelige var forsvaret i Nord-Norge ekstremt svakt, sier Skogrand.

«Masseødeleggelse»
Forsvarsledelsen drøfter under punktet «Masseødeleggelse» hvem som i en krig skal gi klarsignal for å brenne Finmark.

«Denne avgjørelsen må ligge på et meget høyt plan. Retningslinjer for dette kan overhodet ikke gis på forhånd. Øverstkommanderende må gjøre hva kan får å få Regjeringens avgjørelse i krigstid, hvis ikke må han selv ta avgjørelsen», står det i det dokumentet.

Dokumentene har til nå vært hemmeligstemplet.

«General Berg mente at størstedelen av Finnmarks befolkning under enhver omstendighet ville evakuere i krigstilfelle og at det derfor trengtes en planlegging i fred, selvom det ville være ytterst vanskelig å holde en slik planlegging hemmelig», står det i dokumentene.

Forsvarslinje i Troms
I forsvarsplanen fra 50-tallet ble forsvarlinjen trukket i Indre Troms, viser dokumentene.

- Det ble opplevd som veldig vanskelig å forsvare Finnmark, siden fylket var stort og flatt. Gjennom hele den kalde krigen ble det opplevd som veldig vanskelig å forsvare Finnmark, sier Skogrand til TV 2 Nettavisen.

Han sier at forsvarslinjen består den dag i dag.

- Hvis en ser på kartet, er første område hvor det er mulig å forsvare seg mot en overlegen fiende, i Indre Troms. Forsvarslinjen består, sier forskeren.

Han sier at fjordene, fjellene og de mange trange passasjene i Troms gjør det enklere å forsvare seg der.

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere