*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarets datadronning

Forsvarssjefens samboer Elisabeth Natvig, som trolig blir korrupsjonsgransket, har hatt en meget sentral rolle i utviklingen av Forsvarets datasystemer helt siden 1995.

09.12.05 09:56

Tirsdag skrev TV 2 Nettavisen at flaggkommandør Elisabeth Natvig blir en del av korrupsjonsgranskingen i Forsvaret. Hovedsakelig på grunn av sjefsjobben ved Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll og informasjonssystemer på Jørstadmoen fra 2004 til i år. Nå viser det seg at Natvig har hatt en mye mer sentral rolle på IKT-siden i Forsvaret enn det som hittil har kommet frem offentlig.

Ti år
Siden 1995 har Natvig jobbet i Forsvarets ledelse, og vært helt sentral i å velge ut datasystemer, blant annet nettverkssystemet FIS Basis. Bare denne investeringen kom på 1,2 milliarder kroner. På toppen av dette kommer det store kostnader i forbindelse med tilpasning av ulike dataverktøy.

Når Forsvarssjefen nå har satt i gang en ekstern gransking for å se nærmere på konsulentbruk innenfor IKT-miljøene i Forsvaret, omfatter det dermed de investeringene hans samboer Elisabeth Natvig har stått bak.

Strålende karriere
Allerede i 1995 begynte Elisabeth Natvig å jobbe som stabsoffiser i informatikkstaben ved Forsvarets Overkommando på Huseby i Oslo. Den stillingen holdt hun på i fem år, før hun i 2000 ble seksjonssjef ved avdelingen.

I 2001 fikk hun nok en sjefsstilling innenfor informatikk. Da ble hun avdelingsleder i informatikkstaben. Senere ble hun sjef for denne staben. Etter bare ett år i ny jobb ble hun igjen flyttet høyere opp i systemet.

Historisk
Elisabeth Natvig har hatt en strålende karriere i Forsvaret, og ble historisk da hun ble utnevnt til flaggkommandør i 2002. Hun ble dermed helt sentral i toppledelsen av Forsvarsdepartementet. Hun ledet avdelingen for teknologiutvikling her. Senere fikk Natvig en overordnet stilling i avdelingen for langtidsplanleggingen i Forsvaret.

- Inhabil
Jusprofessor Carl August Fleischer mener Diesen er inhabil når han nedsatte en gransking som kan omhandle hans samboers aktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Uansett om hun har gjort noe galt eller ikke, så vil en slik gransking ta for seg hennes utføring av embedsvervet. Det kan bli svært mange spørsmål, sier Fleischer til TV 2.

Dette sa Fleischer på bakgrunn av det TV 2 Nettavisen skrev tirsdag. Nå viser det seg at Natvig ikke bare har vært sentral i IKT-prosessen i Forsvaret i ett år, men helt siden 1995 – altså i ti år.

Sjef for presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, brigader Geir Anda, uttalte seg til TV 2 Nyhetene på et generelt grunnlag om granskingen.

- Vi har ikke sagt at noen spesielle personer skal granskes, og det gjøres helt klart at dette er en uavhengig gransking, sier Anda.

Kort frist
Det er en svært omfattende gransking som Forsvaret nå har igangsatt. Forsvaret er i dag ikke i stand til å gi TV 2 Nettavisen en oversikt over hvor mange kontrakter Forsvarets logistikkorganisasjon har inngått innenfor IKT-feltet de siste årene. Bare å utarbeide en slik oversikt vil ta om lag ti arbeidsdager, opplyser Forsvaret. Til sammen er det inngått omlag 5.000 IKT-kontrakter siden 1995 .

Sorenskriver Nils Dalseide skal være ferdig med å granske om det har foregått ulovligheter i forbindelse med disse kontraktene, og konsulentbruken knyttet til dem før 1. mars 2006, ifølge mandatet fra Forsvarssjefen.

Dette kan gå utover granskingen, advarer Andre Dahl (H) som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Slik du presenterer saken så er det veldig kort tid. Man må i alle fall sørge for at man da har nok folk til å granske, eventuelt gi en utsettelse av fristen hvis det trengs, sier Dahl.

- Vi regner med at forsvarssjefen vil gi en slik utsettelse hvis det blir regnet som nødvendig av lederen av granskingen, sier talsmann Dag Aamoth til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag