*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarsministeren tar selvkritikk

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Forsvarsdepartementet sendte Økokrim et fem sider langt brev som vedlegg til Dalseide-rapporten.

05.02.08 07:23

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen (Ap) avviser politisk press i korrupsjonssaken, men innrømmer at hun har bidratt til et misvisende inntrykk av kontakten mellom departementet og Økokrim. Det skriver VG. Carl I. Hagen (Frp) er på krigsstien og vil ha en redegjørelse i Stortinget.

Vil ha redegjørelse
- Nå må vi få undersøkt hva departementet har gjort i hele dette sakskomplekset og hva slags grunnlag Økokrim har hatt når de innhentet sine razzia-tillatelser, sier Hagen til TV 2.

TV 2 Nyhetene kunne mandag fortelle at Forsvarsdepartementet skriftlig ba Økokrim etterforske og prioritere korrupsjonssaken i Forsvaret, der tre toppoffiserer ble siktet.

Se innslag fra 21-nyhetene på TV 2 her

- For departementet har det vært viktig å komme til bunns i disse sakene. Derfor har det vært viktig at Økokrim så på disse sakene og kvitterte de ut hvis det ikke var noen straffbare forhold, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

- Overhodet ikke press
Kritikerne har hevdet at saken har vært et forsøk på å bli kvitt brysomme offiserer. Men Strøm-Erichsen avviser at de har lagt press på Økokrim for å få dem til å sikte offiserene.

- Vi ønsket jo at Økokrim skulle se på disse sakene, men det er overhodet ikke det samme som press, sier Strøm-Erichsen.

Understreker alvoret
I et fortrolig brev undertegnet departementsråd Morten Tiller til Økokrim brukes det over fem sider og sterke ord for å få Økokrim til å følge opp de kritikkverdige forholdene som Dalseide-rapporten avslører.

«For at vårt arbeid skal få den nødvendige interne legitimitet, oppfatter vi det som essensielt at politi- og påtalemyndigheter etterforsker de mest alvorlige tilfeller som har blitt avdekket i dette arbeidet», står det blant annet i rapporten ifølge TV 2.

«Teknisk arbeid»
Nå sier Strøm-Erichsen at hun kanskje ikke har uttrykt seg klart nok om kontakten mellom departementet og Økokrim.

- Ja, det kan godt hende at jeg ikke har uttrykt meg godt nok, sier hun til VG. Hun beskriver brevet til Økokrim som et «teknisk arbeid» i forbindelse med oversendelse av Dalseide-rapporten. Ifølge VG vil Carl I. Hagen (Frp), som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, be Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet redegjøre om kontakten med Økokrim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag