RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarssjefen sa nei til å sende spesialstyrker til Irak

Forsvarssjef Admiral Haakon Bruun Hanssen (nummer 2 fra venstre) i samtale med SACT, General Jean-Paul Paloméros i Oslo.
Forsvarssjef Admiral Haakon Bruun Hanssen (nummer 2 fra venstre) i samtale med SACT, General Jean-Paul Paloméros i Oslo. Foto: Torgeir Haugaard (Forsvaret)
Regjeringen trosset forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens advarsel om ikke å sende norske spesialstyrker til Irak, ifølge Dagsavisen.

I et brev han sendte til Forsvarsdepartementet 9. februar i år, fraråder han å sende personell fra Forsvarets spesialkommando til Irak. Bruun-Hanssen mente det ikke var behov for norske spesialstyrker i Irak for å hjelpe den irakiske hæren og den kurdiske militsen med å bekjempe IS.

Spesielt i Bagdad hadde oppdraget endret karakter til å være grunnleggende skytetrening, opplyser forsvarskilder til nettstedet Aldrimer.no og Dagsavisen. Forsvarssjefen mener vanlige soldater eller våpeninstruktører kunne ha gjennomført oppdraget.

Verken Forsvaret eller regjeringen vil bekrefte at det virkelig ble sendt norske spesialstyrker til Irak, men Dagsavisens kilder opplyser at spesialstyrker ble sendt til Bagdad. I Arbil trener norske instruktører opp kurdiske soldater.

Generalmajor Odin Johannessen, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, beskriver styrkebidraget i Irak som «lite forenlig med hvordan Forsvaret primært ønsker å nytte en spesialisert, viktig og begrenset ressurs som våre spesialstyrker utgjør».

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen har måttet tilpasse Irak-bidraget i tråd med utviklingen underveis. Hun bekrefter at regjeringen ikke fulgte forsvarssjefen primære anbefaling i Irak-saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere