RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarstopp fjernes mot sin vilje

Sist oppdatert:
Forsvarsstoppen Erik Hernes blir ofret mot sin vilje av forsvarsminister Kristin Krohn Devold og Forsvarssjefen, som selv blir sittende etter budsjett-skandalen.

- Forsvarssjefen er min sjef. Jeg har gitt ham beskjed om at jeg selvfølgelig tar ansvar for overforbruket, men jeg har ikke sagt at jeg stiller min plass til disposisjon, sier administrerende direktør Erik Hernes i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) til TV 2 Nettavisen.

Samme dag som Forsvarssjefen informerte Krohn Devold om milliard-overskridelsen fikk Hernes beskjed om at skandalen kom til å koste ham jobben som sjef for FLO.

- Jeg fikk vite det i forbindelse med diskusjonen om det endelige resultatet den 13. januar. Det har sammenheng med reglene i forsvaret om at ansvaret skal gjøres gjeldende umiddelbart, sier Hernes.

På vei ut
Tre andre forsvarstopper har sagt seg villig til å fratre sine stillinger som følge av overskridelsene, men disse tre var likevel på vei ut.

  • Forsvarssjef Sigurd Frisvold stilte sin plass til disposisjon, men Frisvold går likevel av med pensjon 1. april
  • Generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg stilte sin plass til disposisjon. Han var på vei ut, og ifølge Dagbladet tiltenkt stillingen som militærattaché ved den norske ambassaden i Washington.
  • Frisvolds stabssjef, generalløytnant Svein Ivar Hansen sa seg villig til å følge forsvarssjefen på gårsdagens pressekonferanse. Han går også av med pensjon samme dag som sjefen.

Men Hernes, som er sivilt ansatt, hadde ingen planer om å gå av.

- Nei, jeg er sivilt ansatt i en åremålsstilling på seks år. Nå er jeg i det fjerde året, sier Hernes.

Orientert i brev
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold hevder at hun først i går fikk kjennskap til Forsvarssjefens anbefaling om å ofre Sølvberg og Hernes, til tross for at de selv var klar over konsekvensene før helgen.

Krohn Devold viser til at hun fikk et brev fra forsvarssjefen i går, der han stiller sin plass til disposisjon og samtidig anbefaler at Hernes og Sølvberg blir fjernet fra sine stillinger og får nye oppgaver i Forsvaret.

Forsvarer hoderulling
Kritiske røster i Forsvaret mener det er panisk av Krohn Devold å sparke Hernes og Sølvberg, mens hun insisterer på å beholde Forsvarssjefen og blir sittende selv. Frp-formann Carl I Hagen mener det kan virke lettvint å sparke underordnede.

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg tar det til etterretning, men vil understreke at jeg tar det fulle ansvar, sier Hernes til TV 2 Nettavisen.

- Har du fått noen beskjed om hva som skjer videre for din del?

- Nei. Jeg har fått beskjed om å avlegge endelig regnskap den 21. januar og årsrapport i midten av februar.

Krohn Devold forsvarer hoderullingen med at manglende budsjettdisiplin skal ha konsekvenser.

- Det er viktig, og ble gjort veldig klart i fjor høst, at også for de som har budsjettkapittelansvar, får det karrieremessige konsekvenser hvis de ikke har orden på sine regnskaper, uttalte statsråden til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Motstridende om informasjon
Forsvarssjefen hevdet tirsdag at overskridelsene på rundt 950 millioner kroner kom «bardus». Men påstandene om at han først fikk kjennskap til betydelige overskrivelser 12. januar i år, står i sterk kontrast til opplysninger om at Hæren på et lunsjmøte mellom forsvarstoppene 7. januar varslet om overskridelser på opp mot 350 millioner kroner.

Forsvarssjef Sigurd Frisvold innrømmer overfor TV 2 Nettavisen at han allerede i november fikk indikasjoner om et forsvarsmessig overforbruk.

- Men at tallet var på nesten én milliard kroner, kjente jeg ikke til før 12. januar, sier Frisvold.

Hernes var med på forsvarssjefens sjefsmøte den 7. januar, men han framholder at det store omfanget først ble klart også for ham den 12. og 13. januar.

- Alle tall som forelå den 7. januar var helt foreløpige. Det regnskapet som vi forholder oss til i dag, ble klart den 12. og 13. januar, sier Hernes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere