Forteller om egen hiv-smitte

Foto: Neil Fulton / Unicef

Her kan du se dokumentarfilmen om skuespilleren Kim Fangens liv som hiv-smittet.

29.11.06 15:33

- Hvert år blir 19.000 smittet at klamydia i Norge. Det vitner om hvor lite kondombruken er utbredt. Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg utfallet dersom hiv-viruset hadde vært like utbredt blant ungdom, sier Kim Fangen (46) til Nettavisen.

Premiere onsdag
I dokumentarfilmen «Mitt nye land», regissert av Sissel Rathke, forteller skuespilleren om sitt liv som hiv-smittet. Fangens «nye land» har nasjonaldag på fredag 1. desember – verdens hiv- og aidsdag.

Se utdrag av filmen i videovindu over. Hele filmen kan du se gratis her!

- Dette er en film som retter seg mot ungdom. Det er et møte med meg, og det er ganske personlig. Den skal være opplysende og direkte i sitt budskap og kanskje litt annerledes enn dokumentarene som sendes på tv, sier Fangen om filmen.

Onsdag har filmen, som er laget i regi av Unicef, premiere på Elvebakken videregående skole. Filmen er blant annet tenkt til å brukes av lærere i undervisningsopplegget om hiv og aids.

Partner døde av aids
Kim Fangen har hatt en rekke store skuespilleroppdrag opp gjennom årene - fra den Nasjonale scene til Chatau Neuf, samt at han dubber i en rekke tegnefilmer.

I ni år levde han sammen med sin hiv-positive kjæreste, før han døde av aids i 1996.

- Jeg var så nærme dette man kan være, uten å ha det selv, sier Fangen når han beskriver perioden.

Etter at partneren døde, startet han et småbruk med hestedrift. Men ting gikk ikke så bra, og Fangen måtte selge. I filmen forteller 46-åringen hvordan han selv endte opp med å bli smittet.

- De fleste hiv-positive kan fortelle nøyaktig den datoen de fikk vite at de var smittet. Det er et liv før – og etter, sier han.

- Må nå ut
- Hvilke reaksjoner håper du på etter at filmen vil skape?

- Jeg håper den treffer den gruppen den er laget for. Jeg håper at den kan være en tankevekker og få i gang diskusjon og kanskje hjelpe lærere til å begynne å snakke om seksualitet, sier Fangen.

Han berømmer Unicef for deres initiativ og sier det er livsviktig at man når ut til ungdommen.

- Hvert år kommer det nye kull som skal ut på «markedet». Vi ser nå med nye tall, at det ikke er grunn til å ta det med ro, sier Fangen.

Det er 25 år siden hiv- og aids-viruset ble oppdaget. Ifølge Unicef er viruset mer utbredt i dag enn noensinne. Også i Norge har det de seneste årene vært en økning i antall smittede, etter flere år med nedgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.