Fortsatt alvorlig for sopp-spisere

Seks personer fra Telemark ligger i kveld på sykehus med forgiftning etter å ha spist hvit fluesopp.

16.09.05 19:21

Situasjonen er alvorlig, men ikke livstruende for en 47 år gammel kvinne, får TV 2 Nettavisen opplyst av Sykehuset Telemark fredag kveld.

Behandles i kveld
Fem andre ligger fremdeles rett ut i sykehussengene.

Tilstanden er moderat og stabil for en 50 år gammel mann. Han får behandling i kveld. Også for en gutt (17), en kvinne (60) og en kvinne (43) er tilstanden moderat og stabil- alle er til behandling fredag. En 16 år gammel jente ligger til observasjon.

Det var etter en sopptur sist helg at de seks spiste en stuing laget av hvit fluesopp. De ble innlagt på sykehuset tirsdag.

Kan være dødelig
Forgiftning med hvit fluesopp kan kan være dødelig. Ifølge rådgiver Jan Borgeraas ved Giftinformasjonen kan 50 gram, tilsvarende én til en halv sopp, være dødelig.

Hvit fluesopp er særlig farlig fordi den lett kan forveksles med sjampinjong.

- Hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong, men der sjampingjong har mørke skiver under, har fluesoppen hvite skiver, sier Borgeraas.

Fire farlige
Soppekspert Tor Erik Brandrud ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim sier det særlig er fire arter norske sopp-plukkere skal passe seg for:

- De aller giftigste soppene våre er spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, hvit fluesopp og grønn fluesopp. Disse er svært giftige og kan være dødelige selv i små doser, sier Brandrud.

Les mer om giftsoppene her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.