RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt blankt nei fra Jens

Sist oppdatert:
«Notatet [...] vil danne grunnlag for misforståelser og slutninger på ufullstendig grunnlag»

Oslo (NTB-Einar Olsen): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier fortsatt blankt nei til å offentliggjøre innholdet i det meget omtalte notatet som ble laget av statssekretær Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen etter samtalene med konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR.

Begrunnelsen er tosidig. For det første var statssekretærens personlige nedtegnelser ikke en del av beslutningsgrunnlaget i saken og notatet var heller ikke «et utslag av nedtegningsplikten».

For det andre inneholder notatet personlige betraktninger og en ufullstendig gjengivelse av saksbehandlingen som tilsier at en offentliggjøring kan danne grunnlag for misforståelser og slutninger på ufullstendig grunnlag, skriver regjeringsråd Nina Frisak ved Statsministerens kontor, SMK, i brevet til Sivilombudsmannen.

Kom sent
Sivilombudsmannen skrev den 1. november et brev til SMK etter at avisene Dagbladet og Bergens Tidende hadde klaget på avslaget i statsråd den 31. oktober om innsyn i notatet.

Sivilombudsmannen ville vite om offentlighetslovens paragraf 2 om meroffentlighet, tilsa at man likevel kunne gi helt eller delvis innsyn. Svarfrist var satt til 5. november.

Kontorsjef Kristian Brandt hos Sivilombudsmannen bekreftet overfor NTB onsdag kveld at det ikke var kommet noe svar på klagen fra Sivilombudsmannen da kontoret ble stengt ved 19-tiden. En time senere ble brevet lagt ut på SMKs hjemmeside. Dermed ble Sivilombudsmannen via hjemsiden informert om at det interne DnB NOR-notatet ikke blir offentliggjort.

Ord og innhold
I brevet fra SMK går Stoltenberg langt i å antyde at notatet var av en slik kvalitet at det rett og slett ikke egnet seg for offentligheten.

Dokumentet er ikke utarbeidet med samme grundighet ved valg av ord og innhold som det ville vært hvis det var skrevet for å offentliggjøres, heter det i brevet. Ettersom det heller ikke var ment å være en del av beslutningsgrunnlaget ville en offentliggjøring også være skadelig for de interne arbeidsrutinene ved SMK.

Formuleringene i slike notater må det legges mye mer arbeid i hvis det er en mulighet for at de blir offentliggjort, noe som i stor grad er uforenlig med tempoet og arbeidsbelastningen ved SMK, heter det i brevet.

Redegjorde for Kredittilsynet
Statssekretær Schjøtt-Pedersen ba på eget initiativ om å få forklare seg muntlig for Kredittilsynet. I møte den 20. oktober ga han en omfattende muntlig redegjørelse for tre representanter for tilsynet.

Møtet som varte i en time, benyttet statssekretæren til å nyansere, utfylle og supplere notatet som han hadde laget til støtte for hukommelsen. Kredittilsynets representanter stilte spørsmål og fikk tilfredsstillende svar. Notatet er derfor ikke hemmeligholdt for kontrollmyndighetene som senere konkluderte med at det ikke var grunnlag for å mene at det ble gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende.

Dokumentet ble deretter overlevert fra Kredittilsynet til Økokrim som fortsatt etterforsker siktelsen mot to ansatte i DnB NOR for innsidehandel eller medvirkning til dette, heter det i brevet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere