*Nettavisen* Nyheter.

Fortsatt blått flertall i Oslo

Etter nærmest dødt løp mellom de røde og de blå partiene i hovedstaden, stakk de blå av med seieren.

17.09.03 09:38

De borgerlige partiene får 30 mandater i Oslo, mens de sosialistiske partiene får 29 mandater, viser det endelige valgresultatet for Oslo.

- Dette ble akkurat like spennende som jeg hadde trodd på forhånd. Men jeg synes det er ergerlig å bli slått på målstreken, sier SVs ordfører- og byrådslederkandidat Kari Pahle til NTB.

Punktum
Klokken 01.10 natt til onsdag var de siste 10.402 stemmene i Oslo talt opp, og resultatet satte et endelig punktum for valgthrilleren i hovedstaden.

- Etter våre beregninger viser fordelingen av stemmene ingen endring i mandatfordelingen i forhold til før de siste stemmene var talt opp, opplyser kontorsjef i bystyresekretariatet i Oslo Asbjørn Ausland til NTB.

Høyre får dermed 15 mandater, mens Fremskrittspartiet får ti mandater. Venstre får tre mandater og Kristelig Folkeparti får to mandater. Til sammen får de borgerlige partiene 30 mandater og dermed flertall i Oslo bystyre.

De sosialistiske partiene har til sammen 29 mandater, fordelt på Arbeiderpartiet med 15 mandater, SV med 12 og RV med to mandater.

Uklar maktfordeling
Det endelige resultatet vil bli presentert for valgstyret i Oslo onsdag morgen.

Hvem som vil sitte med byrådsmakten er likevel ennå ikke avklart. Fremskrittspartiet krever en plass i byrådet sammen med Høyre, men Venstre og KrF nekter byrådssamarbeid med Frp.

Byrådsleder Erling Lae (H) sier til Dagsavisen at det mest sannsynlige resultatet blir et mindretallsbyråd, med avtale om støtte fra ett eller flere partier.

Avisen erfarer også at Høyre ikke ønsker å sitte i byråd sammen med Frp alene.

Truer med bråk
Frps gruppeleder Svenn Kristiansen truer med bråk i forhold til budsjettarbeidet i høst hvis de ikke får sitte i byrådet.

Lae fortalte tirsdag NTB at Høyre har god tid til å snakke med Fremskrittspartiet for å komme fram til en avtale med dem om budsjett for de neste fire årene.

Det endelige valgresultatet viser at Arbeiderpartiet er størst med 65.002 stemmer, noe som utgjør 25,2 prosent av de avgitte stemmene i Oslo, ifølge NTBs beregninger.

Ap følges av Høyre, som har 64.492 stemmer, 25,0 prosent av stemmene.

Sosialistisk Venstreparti er med sine 52.425 stemmer Oslos tredje største parti med en stemmeandel på 20,3 prosent, fulgt av Frp med 16,5 prosent av stemmene, som er 42.492 stemmer.

61,5 prosent stemte
10.758 stemmer har gått til Venstre, som er en stemmeandel på 4,2 prosent, mens RV har sanket 8.036 stemmer, en andel på 3,1 prosent. KrF har gått sterkt tilbake og endte i Oslo opp med 7.616 stemmer, 3,0 prosent av stemmene.

I alt ble det avgitt 258.035 stemmer i Oslo av 419.237 stemmeberettigede, noe som betyr at valgdeltakelsen ble på 61,5 prosent.

Beregningene er gjort ved å sammenholde stemmene fra de siste valgkretsene i Oslo med resultatene på Kommunal- og regionaldepartementets valgsider fra tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.