RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt borgerlig i Oslo etter valgthriller

Sist oppdatert:
Etter en ulidelig lang valgthriller i hovedstaden ser de borgerlige ut til å trekke det lengste strået. RV og KrF er nå like store i Oslo.

Etter et svært jevnt valg i hovedstaden ser det ut til at Ap, SV og RV tross SVs store framgang vil mangle ett mandat på å få flertall. Til sammen ligger de an til å få 29 stykker, mens H, Frp, KrF og V ser ut til å få 30.

Uklart hvem som skal styre
H og KrF går klart tilbake i hovedstaden som i landet for øvrig, men de mister til sammen bare fire mandater. Det vil være nok til å gi borgerlig flertall sammen med Frp og V, siden sistnevnte ligger an til å vinne ett mandat.

Rune Gerhardsen åpner derimot for samarbeid på den ene og andre veien, og siste ord er dermed ikke sagt.

Det er nesten dødt løp mellom Ap og H i kampen om å bli Oslos største parti, men Ap leder med noen hundre stemmer før de siste stemmene fordeles. Oslovalgets vinner er SV som går fram 7,2 prosentpoeng i forhold til forrige kommunevalg og 3,1 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget for to år siden, men ambisjonen om å bli større enn Ap innfris ikke, ei heller håpet om å være med på et maktskifte i Oslo.

30/29
Også Frp går fram i forhold til de to siste valgene, 3,6 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget.

Hadde det vært stortingsvalg, ville H, Ap og SV ifølge prognosen fått fire mandater hver, Frp 3, V og KrF 1 hver. Dette ville vært en framgang på ett mandat for SV og Frp, en tilbakegang på ett for H.

Ettter at 100 av 103 kretser er talt, har SV 20%, AP 25,3%, V 4,1%, KRF 3%, H 25.1%, FRP 16,7%. RV har tre prosent. Det betyr foreløpig 30 borgerlige representanter og 29 sosialistiske.

Felleslista til Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne er det største partiet av "de andre" med 0,8%.

Når det gjelder mandater betyr det at Venstre får 3 (fram 1), Høyre 15 (tilbake tre), FRP 10 (som nå), KRF 2 (tilbake en), SV 12 (fram fire), AP 15 (tilbake en), RV 2 (som nå).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere