RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt mannsdominert lokalpolitikk

Sist oppdatert:
Aldri før er så mange kvinner valgt inn i kommunestyrer og fylkesting, men fortsatt er det store flertallet som Terje Søviknes: Menn.

Økningen i kvinneandelen er nemlig på fattige ett prosentpoeng siden i fjor, til 35,3 prosent. Der viser en oversikt fra Likestillingssenteret som NTB omtaler.

Fire mot 17
I Sputnik-bygda Drangedal skal fire kvinner jobbe politisk med 17 menn i kommunestyret de neste fire årene. Drangedal har dermed bare 19 prosent kvinner i kommunestyret.

13 andre kommunestyrer får en kvinneandel på under 20 prosent fram til 2007: Risør i Aust-Agder, Forsand i Rogaland, Sandøy og Vestnes i Møre og Romsdal, Flesberg og Flå i Buskerud, Agdenes i Sør-Trøndelag, Fauske i Nordland, Berlevåg i Finnmark samt Austevoll, Austrheim, Jondal og Øygarden i Hordaland. Årets absolutte versting er Luster i Sogn og Fjordane, der bare fire av 25 kommunestyrerepresentanter (13,8 prosent), er kvinner.

Fyrkjefokus
Men bildet er ikke helsvart for kvinner som søker makt. I de seks kommunene Sel, Vågå, Skjåk, Dovre, Lom og Lesja i Nord-Gudbrandsdalen har politisk interesserte damer dannet arbeidsgruppa "Fyrkjefokus". Tverrpolitisk likestillingsarbeid har gitt resultater: Ingen av de seks kommunene har lavere kvinneandel enn 38,1 prosent.

Også andre enkeltkommuner har hatt formidabel framgang; som Sveio i Hordaland. Dette var "verstingkommunen ved forrige valg, med 8 prosent kvinner. Når det nye kommunestyret konstituerer seg, tar kvinner plass i 40 prosent av setene.

Kvinne-økning
Likestillingssenteret har registrert kjønnsbalansen i alle landets kommunestyrer og fylkesting etter lokalvalget forrige mandag. Landsgjennomsnittet for kvinner i kommunestyrene økte fra 34,3 til 35,3 prosent.

– Vi advarte partiene i forbindelse med nominasjonsprosessene, der vi fant at 77 prosent av listetoppene var menn, påpeker likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp overfor NTB. Hun tror partiene må begynne rekrutteringen før neste lokalvalg allerede nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere