Økningen tilsvarer 484 millioner kroner, opplyser Norges sjømatråd.

Målt i verdi er årets mai den tredje beste mai noensinne for norsk sjømateksport.

– Laksen fortsetter veksten fra april, samtidig som vi har opplevd en eventyrlig økning i eksporten av snøkrabbe og kongekrabbe til USA og Asia, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Det ble eksportert 83.000 tonn laks til en verdi av 5,9 milliarder kroner i mai. Volumet falt med 1 prosent, men verdien økte med 316 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med mai i fjor. I mai var det Polen, Frankrike og USA som var de største markedene for norsk laks.

– Det er imponerende at norsk sjømateksport leverer sterke tall også i mai. Sjømateksporten har klart å holde et høyt nivå gjennom pandemien, og det er mange i næringen som fortjener stor honnør for innsatsen de har lagt ned. Jeg håper hele den norske sjømatnæringen står klar til å gripe mulighetene som byr seg når stadig flere land åpner opp igjen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Sterk vekst for krabbene

Når det gjelder kongekrabben, ble det i mai eksportert 117 tonn til en verdi av 47 millioner kroner i mai. Det er en økning i volum på 151 prosent. Verdien økte med 31 millioner kroner (193 prosent) sammenlignet med mai i fjor.

Det ble eksportert 773 tonn snøkrabbe til en verdi av 132 millioner kroner i mai, en økning i volum på 422 prosent. Verdien økte med 112 millioner kroner (581 prosent) sammenlignet med mai i fjor.

Forsiktige optimister

Selv om det fortsatt er noen utfordringer, er det grunn til å være forsiktige optimister på sjømateksportens vegne, mener Sjømatrådet.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 44,7 milliarder kroner, noe som er 0,3 prosent mer enn i samme periode i fjor.

(©NTB)