RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsetter bevæpning av politiet

Justisminister Anders Anundsen forlenger bevæpningen av politiet.
Justisminister Anders Anundsen forlenger bevæpningen av politiet. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Justisministeren forlenger bevæpningen av politiet med ytterligere åtte uker.

Anders Anundsen ble i Stortinget utfordret på hvor lenge midlertidigheten skal vare.

Politiet vil få forlenget tillatelsen til å bære våpen fram til 2. august når den gjeldende tillatelsen går ut 7. juni, sa Anundsen da han tirsdag redegjorde i Stortinget for den midlertidige bevæpningen.

Like alvorlig
5.800 politifolk har siden 25. november i fjor vært midlertidig bevæpnet. Anundsen viste til at det siden da har vært terroraksjoner nåde i Paris, Danmark Canada og Tunisia.

- Situasjonen er ikke mindre alvorlig nå enn den var for et halvt år siden. Jeg er innstilt på å forlenge perioden med midlertidig bevæpning fram til 2. august, sa Anundsen i Stortinget.

Han viste til at Politidirektoratet ikke har mottatt informasjon som tilsier at bevæpningen har hatt negative konsekvenser for utførelsen av polititjenesten.

- Direktoratet har videre rapportert at det ikke er truet med våpen fra politiets side i større grad enn før samtykket til bevæpning ble gitt, opplyste Anundsen.

Utfordret
Han ble møtt med ros for å endelig stille i Stortinget, men han fikk også en rekke spørsmål om hvor lenge den midlertidige bevæpningen vil vare.

- Når væpningen forlenges til august vil den ha vart i ni måneder. Vi er nå ved et punkt der vi kan spørre om dette er midlertidig. Når det nærmer seg ett år, er det få som vil mene at det er riktig å bruke ordet midlertidig, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Nedtrapping
Marit Arnstad (Sp) og Iselin Nybø (V) spurte i replikkvekslingen om det finnes noen form for nedtrappingsplan for bevæpningen.

Anundsen svarte at dette blir kontinuerlig vurdert og kommer til ny avgjørelse i regjeringen hver åttende uke. Vurderingene er basert på politifaglige råd og trusselvurderinger fra PST, opplyste Anundsen.

- Det er ikke slik at Politi-Norge higer etter størst mulig bevæpningsgrad. Noen reduserende tiltak er allerede gjennomført, andre vil vi ikke si noe om. Men det er vanskelig å legge fram en nedtrappingsplan, svarte Anundsen.

Ny politilov
Stortinget har nylig bestemt at norsk politi i utgangspunktet skal være ubevæpnet.

- Det er ingen tvil om at norsk politi skal være ubevæpnet i en normalsituasjon. I den nye politiinstruksen som vi legger fram før nyttår skal politiet fortsatt være ubevæpnet, sa Anundsen.

Han vil også legge fram en proposisjon om endringer av politiloven der rammene for en midlertidig bevæpning blir fastlagt.

Tiltakene fra 25. november og fram til i dag har justisministeren gjort «på egen kjøl» ut fra trusselvurderinger og faglige råd.

- Når proposisjonen legges fram, får Stortinget anledning til å sette rammer for situasjoner med midlertidig bevæpning hvis de mener det er grunn til å endre på dagens prosedyrer, sa Anundsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere