OSLO (Nettavisen): - Jeg har opplevd tørke før, men ikke som dette. Det er brunsvidd her. I dag regnet det i 15 minutter, men det hjelper ikke. Vi har fått 24 millimeter så langt i sommer, sier bonde Dag Fossen på Skollenborg utenfor Kongsberg i Buskerud.

Han er én av mange norske bønder som opplever en tørke meteorologene kaller den verste sommertørken siden 1947.

Les også: 12.306 dyr mangler fôr

Svidd kornåker blir mat til dyra

Fossen har korn og gras på åkeren og dyr i fjøset. Tørken rammer både kornavling, grasproduksjon og fôrhøsten for dyra.

- Jeg fikk bare halv avling på førsteslåtten, og den pleier å utgjøre 75 prosent av årsproduksjonen. På kornåkeren har jeg slått 150 mål og laget rundballer, forteller Fossen. Han har i underkant av 300 mål med korn.

Flere spørsmål om erstatning

Slik situasjonen nå er, mener Fossen bøndene må stimuleres til å slå kornåkeren for å ha fôr til dyrene. Han er ikke fornøyd med landbruksminister Jon Georg Dales (Frp) krisetiltak og mener regelverket ikke er godt nok avklart. Et av spørsmålene tørkerammede bønder ikke har fått svar på, mener Fossen, er hva verdien av grovfôret fra den mislykkede kornåkeren er.

- Kommer jeg bedre, likt eller dårligere ut ved å sørge for grôvfor? Det er det vi trenger å vite, men som vi ikke får klart svar på, sier Fossen.

- Dale må sette seg ned med faglagene. Det skulle han ha gjort for tre uker siden. Han fikk brev om dette i juni, sier Fossen.

- Dale bør komme seg på jobb igjen

Bonden på Skollenberg har denne oppfordringen til landbruksministeren:

- Han sa det var regn vi trengte. Da får han skaffe regn, eller så får han ordne med det han kan ordne med og avklare regelverket. Nå er han ikke en gang mulig å få tak i. Han bør komme seg på jobb igjen, sier Fossen til Nettavisen.

Han har selv forsøkt å få tak i folk i departementet og på avlingsskadekontoret for å få svar på sine spørsmål, men forteller at mange saksbehandlere nå har tatt ferie.

Landbruks- og matdepartementet kom før helga på banen med tiltak og innfører 13. juli nulltoll for bøndenes import av høy og halm. I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr likevel få arealtilskudd for korn. Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav, med mål om utbetaling innen utgangen av 2018. Bøndene kan her forskuttere inntil 50 prosent av erstatningen, melder NTB.

- Nulltoll på høy og halm er bra, men det har null effekt, for det er ikke fôr å få tak i, sier Dag Fossen til Nettavisen.

Les også: Dale innfører hastetiltak for å hjelpe bønder i tørkekrise

Her er regjeringens tiltak for å hjelpe bønder som er rammet av tørken (regjeringen.no)

Startet nettside for fôrformidling

Tørken fører til stor mangel på høyballer til dyrene. Søndag startet Jørn Toppe et nettsted for fôrformidling, og på bare ett døgn har over 400 bønder registrert seg.

Siden avslører nå hvor stor krisen er: 12.306 dyr mangler fôr, og bøndene trenger 39.015 høyballer.

- Det er tydelig at det er veldig mange som er rammet, og at det er mange som er på desperat jakt etter fôr til dyrene sine, uttalte Toppe til Nettavisen mandag.

Les også: Vanningsforbud skaper trøbbel for svensk tennisarrangør

Les også: Bønder fortviler - nytt høytrykk over Sør-Norge til uka