Fortvilte foreldre tyr til primus for å gi kreftsyke barn den maten de vil ha

For å gi sitt kreftsyke barn det det ønsket å spise, valgte Camilla Kaland og Henrik Tanstad Tronerud å tilberede maten på primus utenfor Barneklinikken. Hygienekrav gjør at foreldre ikke får lage mat på kjøkkenet på avdelingen. Foreldrene ønsker ikke å bli tatt bilde av.

For å gi sitt kreftsyke barn det det ønsket å spise, valgte Camilla Kaland og Henrik Tanstad Tronerud å tilberede maten på primus utenfor Barneklinikken. Hygienekrav gjør at foreldre ikke får lage mat på kjøkkenet på avdelingen. Foreldrene ønsker ikke å bli tatt bilde av. Foto: (Privat/Bergensavisen)

Strenge hygienekrav gjør at foreldre lager mat på primus utenfor Barneklinikken for å gi kreftsyke barn den maten de ønsker.

05.09.14 23:04

– Det er ganske store endringer i forhold til hvordan det var tidligere, sier Camilla Kaland og Henrik Tanstad Tronerud til Bergensavisen.

De er foreldre til et barn som etter et halvt år er ferdig med sine cellegiftkurer på kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Foreldrene forteller om store endringer på Barneklinikken for å møte nye hygienekrav etter et tilsyn. Endringen medfører at foreldre ikke lenger får oppbevare privat mat på kjøkkenet. De kan heller ikke lenger lage til mat på avdelingen.

Spesielle ønsker

Endringene har fått uheldige konsekvenser for barn, foreldre og personale ved avdelingen.

Tidligere har de hatt tilgang på kjøleskap og fryser hvor de kunne oppbevare mat. De kunne også bruke mikro og komfyr, og kunne lage mat til barna sine stort sett hele døgnet, ettersom hva og når barna ønsket mat.

– Vi kunne ha is i fryseren, og lage det barna hadde lyst på, sier Kaland.

Kaland forteller at de kreftsyke barna, som ofte må bruke sonde for å få i seg mat, har spesielle matønsker. Det kan være veldig vanskelig å få i dem mat.

– All mat får en bismak som følge av cellegiften, og som foreldre er man villig til å gå over ild og vann for å få tak i en pølse dersom det er ønsket.

Tok med minikjøleskap

Men å gi barna det de vil ha er nå mye vanskelige enn tidligere. Tirsdag var det stor trøkk på avdelingen. Da tok familien i bruk primus utenfor avdelingen for å tilberede mat for å finne en løsning på situasjonen.

– Det er vanskelig å forklare syke barn helt ned i ettårsalderen at de ikke kan få noe når de har lyst på det, sier Kaland og forteller at foreldre også har tatt med seg minikjøleskap.

Får ikke røre mikroen

Tilbudet som nå er tilgjengelig er frokost, lunsj, middag og kvelds til faste tider. Dersom barna ikke liker det som serveres til middag, så kan man innen klokken 1000 om morgenen bestille ønskekost. Dette gjelder kun middagsmåltidet. Foreldrene forteller at listen over mat de da kan velge mellom er svært kort.

– Om noen ønsker å få stekt en pølse, eller kokt litt pasta, er det kjøkkenpersonalet som nå skal gjøre denne jobben. Kaland forteller at kjøkkenpersonalet er overarbeidet, og som regel ikke har tid til dette.

Selv om mikroen og ovnen fremdeles er på kjøkkenet, må disse håndteres av ansatte.

– Vi har ikke lov til å trykke på knappen på mikroen.

Barneklinikken beklager

Foreldrene legger til at de synes sykepleierne gjør en formidabel jobb og at de har nok å henge fingrene i, og at personalet har gjort en veldig god innsats med å få overgangen til å gå bra.

Likevel mener de det må gjøres noe for at situasjonen på avdelingen skal bli bedre, og etterlyser mer betjening på kjøkkenet og en løsning som gir mulighet til å oppbevare ting som middag, favorittpålegg og drikke.

Enhetsleder Anne-Jorunn Langeland ved Barneklinikken bekrefter store endringer i hygienekravene etter tilsyn.

I en e-post til BA skriver Langeland at de under tilsyn fikk kritikk for at de lot foreldre lage og lagre mat ved avdelingen og at denne praksisen øker risikoen for forurensing av mat som serveres til alle pasienten på Barneklinikken.

Hun skriver at med hensyn til alle inneliggende barns beste og for å forebygge sykehusinfeksjoner, besluttet Barneklinikken at det ikke lenger skulle være mulig å oppbevare privat mat på kjøkkenet. Foreldre kan heller ikke lenger lage til mat på kjøkkenet.

– Det er beklagelig at pasienter og pårørende opplever at endringen reduserer kvaliteten på tjenestene ved innleggelse hos oss.

Hun påpeker at sykehuset jobber med å bedre tilbudet slik at det ivaretar behovet for individuell tilpasning av mat.

Les flere saker fra Bergensavisen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.