RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forventer mild vinter og lite snø

Sist oppdatert:
Tremånedersprognosene til Meteorologisk Institutt viser at store deler av Norge må forvente en fortsatt mild vinter - og dermed lite snø i månedene fremover.

- Indeksene som viser svingningene i det nordatlantiske området viser en positiv og sterk trend som mest sannsynlig vil vedvare i månedene fremover. Dermed må vi nok forvente at vinteren fortsatt vil være mild. Sannsynligheten for dette er i hvertfall større enn at det motsatte skal skje, sier Pål Prestrud, biolog og direktør ved Senter for klimaforskning (CICERO) i Oslo.

- Mildt i månedsvis
Meteorologisk Institutt har utarbeidet en tremånedersvarsel som viser at store deler av Norge vil få gjennomsnittstemperaturer som er 2 til 2,5 gradere mildere enn normalen i tiden frem til påske. Varselet bygger på data fra værsenteret ECMWF i Reading i England.

I løpet av de seneste månedene har vi opplevd mye vær i Norge. Nå står stormene nærmest i kø utenfor kysten. Temperaturen i begynnelsen av januar er den sjette varmeste januaruka siden 1938 på målestasjonen på Blindern i Oslo.

Økt nedbørsmengde
- I Skandinavia og Norge er det en klar trend at gjennomsnittstemperaturen øker. Dette kommer til å fortsette de neste tiårene, og kommer til å resultere i at nedbørsmengden øker, spesielt i området fra Vestlandet og nordover, forteller Pål Prestrud hos Cicero.

Klimaforskeren fra Cicero peker på at været vi har opplevd i det siste er ekstremt – og unormalt.

- Temperaturene vi har opplevd i det siste er langt utover det normale. Om stormene vi har opplevd i det siste skjer som en følge av klimaendringer, er litt vanskelig å si. Alt tyder på at trenden kommer til å øke også i så måte – og at vi i fremtiden kommer til å oppleve vinterstormer som øker både i hyppighet og omfang, mener Pål Prestrud.

Norge 2050
Ser vi værutviklingen i et lengre perspektiv – for eksempel i 2050 – er treden klar: Været blir varmere, våtere og villere.

- Klimascenarioet i Norge i 2050 viser en gjennomsnittlig temperaturøkning på minst et par grader. I tillegg øker nedbøren med 20 prosent, og vi kan forvente flere kraftige nedbørstilfeller.Det betyr at faren for flere flomtilfeller i Norge øker i fremtiden. Men selv om sannsynligheten er stor for mildere temperaturer i fremtiden, kan vi selvsagt få kalde vintere innimellom. I fjor, for eksempel, var vinteren kald på Østlandet, sier Prestrud.

Menneskeskapt
Alt tyder på at klimaendringene i stor grad er menneskeskapt.

- Det internasjonale samfunnet må på en eller annen måte redusere klimagassutslippene. Vi har fortsatt noen år på oss til å gjøre det på, mener Cicero-forskeren.

- Hvor mange år snakker vi om?

- Vi snakker nok om noen tiår før utslippene må kuttes dramatisk. I løpet av de neste 30-50 årene har vi fortsatt muligheter til å iverksette tiltak som kan redusere utslippene – og på den måten stansen den negative trenden, sier Pål Prestrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere