Gå til sidens hovedinnhold

Forvirring om Haldenreaktorens framtid

Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten.

Ved en feiltakelse sendte regjeringen ut en pressemelding om at Haldenreaktoren legges ned. Saken styrebehandles onsdag morgen, men ingen avgjørelse er tatt.

– Nærings og fiskeridepartementet har ved en feiltakelse sluppet en kladd, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i departementet til NTB.

Det er styret ved Institutt for Energiteknikk (IFE) som onsdag skal avgjøre skjebnen til det som er verdens eldste tungtvannsreaktor. Nordøen opplyser at styremøtet pågår fortsatt.

Kommunikasjonsrådgiver Mone Lunde Ramstad i IFE bekrefter også at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse i saken, og at denne først vil bli kjent onsdag kveld.

– Styremøtet pågår nå, sier hun.

Ramstad legger til at det vil bli gitt en kort orientering til de ansatte etter styremøtet. Deretter blir det holdt et pressemøte i Halden.

Haldenreaktoren har holdt det gående siden 1958 og er dermed verdens eldste tungtvannsreaktor.

– Den burde vært lagt ned for lenge siden, mener atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Saken oppdateres.

Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten ved reaktoren, som har holdt det gående siden 1958. Så sent som i fjor avdekket Strålevernet store mangler i sikkerhetsrutinene.

I år ble situasjonen enda mer krevende da en feil i en svært viktig sikkerhetsventil ble oppdaget i mars. Det førte til at reaktoren måtte stanses.

Store tap

– Det har blant annet ført til at staten i år har måttet gå inn med 130 millioner i ekstraordinært driftstilskudd, fordi IFE taper penger når reaktoren ikke er i drift, sier Bøhmer til NTB.

Ifølge direktør IFE-Nils Morten Huseby vil det koste 500 millioner å fortsette driften av reaktoren.

– Stansen ser ut til å vare et stykke ut i 2019, og IFE har ikke driftsinntekter fra reaktoren når den står, skriver han i et innlegg på IFEs nettsider.

Les også: Feil oppdaget på ventil ved atomreaktoren i Halden

Frykter stenging

Ansatte ved IFE-reaktoren i Halden frykter på sin side at dette vil bli brukt som påskudd av styret for å legge ned reaktoren, skriver Fri Fagbevegelse.

Tillitsvalgt Monica Guldhaugen håper i det lengste at styret sikrer drift i reaktoren et par år til, slik at man får tid til å forberede seg på en framtidig nedstengning som vil ta mange år.

– Det er utrolig mye jobb å stenge ned en reaktor. Vi er fullt innforstått med at den vil bli stengt ned i framtida. Vi mener bare det trengs drift et par år til for å forberede en nedstengning. Slik prosessen går nå er ikke riktig måte å gjøre det på, sier hun.

En demontering av reaktoren vil trolig ta minst ti år.

20 land samarbeider om Halden-reaktoren, hvor det drives forskning og utvikling knyttet til atomsikkerhet. Et problem er imidlertid at Japan, som tidligere var storkunde hos IFE, i stor grad har forsvunnet etter ulykken ved Fukushima-atomkraftverket i 2011.

– Realiteten er at Haldenreaktoren ikke lenger er økonomisk lønnsom, sier Bøhmer.

Mangler planer

Han kritiserer samtidig både regjering og Storting for ikke å ha lagt planer for en nedstengning. I lang tid har saken blitt skjøvet under teppet, mener atomfysikeren.

– I flere perioder har verken regjeringen eller Stortinget villet ta inn over seg kostnadene ved å stenge, sier Bøhmer og peker på at prislappen for å stenge reaktoren og sørge for forsvarlig sikring av det radioaktive avfallet er satt til 13 milliarder kroner.

– Men til nå er det bare satt av 12 millioner, sier Bøhmer.

På kort sikt kan det dermed være billigere å satse på fortsatt drift enn å stenge reaktoren.

(©NTB)

Les også: Her ligger de norske atomreaktorene

Les også: Nå fyrer de med thorium

Kommentarer til denne saken