Foss lover skattelette

Foto: (Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)

JEVNAKER (TV 2 Nettavisen): Finansminister Per Kristian Foss lover skattelette som merkes for folk flest i statsbudsjettet for 2005: - Målene om skattekutt skal nås, sier han.

15.03.04 17:37

Finansminister Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik møtte pressen under en pause i regjeringens budsjettarbeid på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker mandag formiddag.

Må bruke mer tid

Regjeringserklæringen fra Sem satte konkrete mål for skattekuttene som regjeringen ikke kan følge opp for budsjettet for 2005.

- Målene skal nås, men vi må bruke noen flere år på å oppfylle dem av hensyn til den økonomiske utviklingen. Hvem av dere spådde børsfallet som gjorde at petroleumsfondet skulle bli så mye mindre verdt? spurte Foss de fremmøtte journalistene.

Høyre-statsråden har etter krangel med KrF fått gjennomslag for lavere toppskatt og høyere bunnfradrag neste år.

- Ingen deflasjon
Foss understreket at den økonomiske situasjonen er meget god, faktisk så positiv at regjeringen har oppjustert anslaget for økonomisk vekst i år og neste år. I revidert budsjett i mai blir veksten satt til 3 prosent, det samme som for 2005. Samtidig tror regjeringen at ledigheten vil gå noe ned.

Foss avviste igjen deflasjonsfaren.

- Det ligner ikke på deflasjon noe av det vi ser i norsk økonomi i dag. Aktørene ser svært optimistisk på fremtiden, og det er ingenting i dette bildet som er urovekkende.

Fortsatt lav rente

Foss spår en lav rente i en god periode fremover. Regjeringssjef Bondevik advarte igjen låntagere om at renten kan stige.

- Både bedrifter og private som tar opp lån nå bør ta høyde for at renten ikke vil ligge så lavt som i dag gjennom hele lånets løpetid, formante Bondevik.

Om lag 300.000 nordmenn på uføretrygd gjør budsjettarbeidet vanskeligere for regjeringen og innskrenker kraftig den økonomiske handlefriheten til Bondevik-regjeringen.

- Men den sterke veksten i folketrygden, særlig når det gjelder sykepenger og penger til attføring, ligger som en klam hånd over budsjettarbeidet. Dette er utgifter som vokser automatisk og som regjeringen er forpliktet til å dekke, sier statsminister Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag