RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foss reddet Devold fra verbal juling

Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss måtte hjelpe statsrådskollega Kristin Krohn Devold da hun fikk rundjuling i Stortinget onsdag.

En samlet opposisjon fyrte løs mot Krohn Devold i Stortingets spørretime onsdag. SV, Ap, Frp og Sp stilte spørsmål ved om Devold har mistet fullstendig kontrollen på lønnsutgiftene i Forsvaret.

Partiene anklaget samtidig forsvarsministeren for å hemmeligholde opplysninger om blant annet utstrakt bruk av overtid og konsulenter, rause sluttpakker og inflasjon i militære lederstillinger.

Til slutt kom finansminister Per-Kristin Foss sin svært utsatte regjeringskollega til unnsetning.

- Det har aldri vært bedre økonomisk styring av forsvarsdepartementet enn under denne statsråden, sa Foss, og forsikret Stortinget om at han har Devold under overvåking.

Benektet hemmelighold
Krohn Devold benektet at hun har hemmeligstemplet den oppsiktsvekkende rapporten om at nedbemanningen i Forsvaret er spist opp av økte lønnskostnader.

- Det som omtales som en hemmeligstemplet rapport er et internt arbeidsdokument om en intern arbeidsprosess. Det står ikke i mandatet at arbeidet skal ende opp i en rapport som skal offentliggjøres, sa Krohn Devold.

Hun hevdet at rapporten utelukkende er ment som et innspill til forsvarssjefen, for å få til et nytt lønnssystem gjennom forhandlinger med organisasjonene.

Sps medlem av forsvarkomiteen, Marit Arnstad, spurte oppgitt om det er slik at Stortinget dermed ikke skal få kjennskap til overskridelsene i Forsvaret.

- Problemet er at dette føyer seg inn i en rekke av økonomiske overskridelser, manglende kontroll og økonomistyring, sa Arnstad.

Forsvarsdepartementet har sittet med rapporten siden juni, uten å bringe noe av innholdet videre til forsvarskomiteen.

Bare generaler
Rapporten avslører at Forsvaret har vært svært så rause i tildeling av militære lederstillinger. Dette blir ansett som en skjult lønnsglidning. Antallet oberstløytnanter har økt fra 775 i 1995 til 1050 i 2004, skriver Aftenposten.

Leder av forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap) ville vite om Stortinget må gripe inn og ta over styringen, for å unngå at Forsvaret ender opp med bare generaler.

Forsvarsministeren aviste dette, og varslet at Forsvaret vil foreta en kraftig nedbemanning på toppen. Hun opplyste at det ikke lenger er mulig å ta inn tidligere ansatte som konsulenter etter at de har fått sluttpakke.

Høyere grunnlønn
Krohn Devold ønsker en kraftig omlegging i lønnssystemet, slik at grunnlønnen utgjør en høyere andel av lønna til de ansatte.

- Det er over tusen lønnskoder i Forsvaret. Det er uhensiktsmessig. Dagens lønnsystem har klare dysfunksjonelle trekk.

Statsråden understreket at det er Forsvarsjefen som må få et mer oversiktlig lønnssystem på plass i samarbeid med organisasjonene.

Utgiftseksplosjonen ikke kommer til å gå ut over omstillingsplanene til Forsvaret, forsikret Krohn Devold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere