RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foss sier nei til ledervervet

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Per-Kristian Foss sier nei til å ta over som Høyre-leder etter Jan Petersen. Erna Solberg seiler dermed opp som favoritt.

Foss sier til Dagsrevyen mandag kveld at han ikke er kandidat til det ledige vervet i Høyre-toppen. Foss gikk av som leder i Oslo Høyre i forrige uke, og det satte fart i spekulasjonene.

- Jeg kommer til å si til valgkomiteen at jeg vil fortsette i ledelsen, jeg er nestleder i dag, men jeg synes ikke det er naturlig at jeg tar over som leder, sier Foss til NRK.

SI DIN MENING:
Hvem egner seg best som ny Høyre-leder?
Erna Solberg
Børge Brende
Andre

Se resultat

I stedet peker han ut Erna Solberg som ny leder.

- Jeg mener det er på tide med et tydeligere generasjonsskifte, sier han.

Per-Kristian Foss er rundt ti år eldre enn Erna Solberg. Han har vært nestleder i Høyre i åtte av de ti årene Jan Petersen har vært leder.

Foss sier til NRK at han bestemte seg for flere dager siden. Ved å si ifra tidlig, håper han at partiet kan samle seg om den nye lederen.

- Jeg har svart valgkomiteen at jeg ønsker å fortsette i ledelsen. I dag er jeg nestleder og kan fortsette som det dersom partiet ønsker det, er alt Erna Solberg vil si mandag kveld.

Støtte blant fylkeslederne
Det er ikke bare Foss som gjerne ser at den nye partilederen heter Erna Solberg. Halvparten av partiets fylkesledere peker på Solberg som ny leder.

Fylkeslederne peker særlig på hennes klare tale. Det taler også til hennes fordel at hun ikke kommer fra det sentrale østlandsområdet.

- Hun er kommet som en komet og gjort en veldig bra jobb både som kommunalminister og som nestleder i Høyre. Dessuten er det spennende at hun er kvinne og at hun ikke er fra Oslo, sier fylkesleder Knut Starheim i Møre og Romsdal til NTB.

Yndling i partiet
Kommunalminister Erna Solberg (42) ble raskt en stjerne på Høyre-himmelen etter at hun ble kommunal- og regionalminister høsten 2001, melder NTB. Hun hadde sittet på Stortinget siden 1989 da hun ble statsråd. Som stortingsrepresentant var hun ingen frontfigur. Det var først etter at hun ble med i regjeringen at hun markerte seg som en politiker med klar tale og sterke standpunkter.

Som øverste ansvarlig for flyktning- og innvandringspolitikken er hun blitt utsatt for så alvorlige trusler at hun har fått sine egne livvakter som vokter hvert skritt hun tar.

Solberg er cand.mag. Hun har hatt politiske verv siden hun var 17 år gammel. Den kommende Høyrelederen er gift med Sindre Finnes og har barna Ingrid (6) og Erik (4).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere