RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotball-VM kan gi blodmangel

Sist oppdatert:
Blodbanken på Ullevål Universitetssykehus bekymrer seg for at blodgivere heller sitter hjemme og ser på fotball-VM enn å gi blod.

Resultatet kan bli at Blodbanken har mangel på blod når sommerferien tar til. I Blodbankens lokaler på Ullevål er det alt for stille. Avdelingssjef Elisabeth Rosvold er bekymret for beholdningen i blodlagrene.

- Det er lite blod på lager nå, så vi jobber veldig med å få opp beholdningen før sommerferien, sier hun til Kanal 24.

VM får skylda
En av grunnene er fotball-VM i Tyskland. Under store idrettsstevner merker Blodbanken klar nedgang i antallet folk som kommer inn for å gi blod.

- Vi får tak i for få blodgivere, og noe av grunnen er fotball-VM. Men vi jobber veldig for å få folk til å komme, og vi har jo tv, så det er mulig å se kampene her hos oss, sier hun.

Bedre blir det neppe utover i mesterskapet:

- Når det begynner å nærme seg semifinaler og finaler, er det vel enda færre som har tid til å komme hit. Men jeg håper jo at folk har tid til å avsette en time til å gi blod likevel, sier Rosvold.

- Greit å ofre en time
I en av stolene ligger Gunnar Holmen og er klar for å gi blod. Han har ingen problemer med å komme selv om VM pågår for fullt.

- Herregud, VM skal jo vare en hel måned, så det går helt greit å ofre en time, smiler han sekunder før sprøytespissen trenger inn og starter tappingen av den livsviktige, røde væsken.

Sommerferie
En ytterligere utfordring for Blodbanken er at de faste giverne snart skal på sommerferie.

- Vi oppfordrer alle disse til å komme hit og gi blod før de reiser. Det skjer mye ulykker på sommeren og vi trenger mye blod i hele sommer, sier avdelingssjef Elisabeth Rosvold.

Onsdag var den internasjonale blodgiverdagen. Blodbanken i Oslo markerer dagen med å gi en rose til hver blodgiver som kommer innom: - Dette for å vise at vi virkelig setter pris på giverne våre, forklarer Rosvold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere