RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballdommer dømt for sex med mindreårig - skulle likevel være fadder for 15-årig jente

Sist oppdatert:
Etter at Nettavisen tok kontakt med fotballkretsen fjernet de dommeren fra oppdraget med jenten som skulle dømme kamp i klassen gutter 13 år.

I midten av april meldte Nettavisen nyheten om at en fotballdommer på Østlandet, i slutten av 20-årene, ble dømt for seksuell omgang med en mindreårig jente

Fotballdommeren og jenten møttes ikke gjennom idretten.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Fotballen skal være en trygg og god arena

I perioden sommeren 2010 til våren 2011, i Oslo og andre steder, hadde de sex flere ganger. Mannen i 20-årene fikk en dom på fire måneders fengsel, hvorav to av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Den sedelighetsdømte fotballdommeren har anket straffutmålingen, men ikke skyldspørsmålet.

- Vi tar alle slike saker på høyeste alvor. Det handler om at barn og foreldre skal vite at fotballen er en trygg og god arena, sa daglig leder i den aktuelle fotballkretsen til Nettavisen da vi omtalte dommen.

Fakta: Fadderoppdrag i fotballen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Hver rekrutteringsdommer tildeles en fadder.

Målet med fadderordningen er å veilede nye dommere og evaluere innsatsen.

Fadder skal forklare hvordan dommer skal løse situasjoner og hvordan han kan justere ting, som tegngiving og kroppsspråk, løpemønster og fløytebruk (styrke og variasjon).

Fadder skal gi tilbakemelding om frisparkvurderinger og spilleforståelse. I tillegg følge opp disiplinær kontroll på banen, og bruk av tilsnakk og kort.

Fadder som ønsker og har mulighet følger opp to dommere.

Fadderoppdrag legges inn i dommerdagbok.

Fadder er med på rekruttdommers første kamp, så fremt den ikke kolliderer med egen kamp.

Fadder ser inntil tre kamper med rekruttdommer tidlig i sesongen. Utover dette følger fadder opp etter behov og avtaler med rekruttdommer og gruppeleder.

Etter kamp er det viktig at fadder støtter og beskytter dommer hvis ledere, trenere eller publikum oppfører seg dårlig.

En faddergjennomgang kan skje i garderoben, ute på banen eller andre egnede steder. Hovedregel er at det bare er fadder og rekruttdommer til stede ved en slik gjennomgang.

Kilde: Norges Fotballforbund

Selv om den aktuelle kretsen var kjent med avgjørelsen fra tingretten på Østlandet ble den sedelighetsdømte fotballdommeren satt opp som fadder (trykk på faktaboks over) for en jente på 15 år som er rekruttdommer. Kampen går denne helgen, og er mellom to lag i klassen gutter 13 år. Den domfelte dommeren og tenåringsjenten står også oppført i samme klubb.

Ved fadderoppdrag går aktuell dommer gjennom kampen med rekruttdommer, og gir tips til forbedringspunkter, og ros for gode avgjørelser og dommertekniske handlinger. 

En slik gjennomgang kan foregå i garderoben, ute på banen eller andre egnede steder. 

Sentrale personer i klubben på Østlandet som Nettavisen har vært i kontakt med har reagert kraftig på kretsens håndtering. 

Sentrale personer i Norges Fotballforbund (NFF) har også stilt spørsmål ved at fotballdommeren kan bli satt opp til et slikt fadderoppdrag ved domfellelse.

Den domfelte mannens forsvarer Torhild Holth har ikke kommentert saken da hun ikke har oppnådd kontakt med sin klient.

Dommer tatt av oppdrag

Nettavisen har fredag vært i kontakt med den aktuelle fotballkretsen, og stilt en rekke spørsmål. Daglig leder opplyste at han var på ferie, men noen timer senere var den sedelighetsdømte mannen tatt av fadderoppdraget med tenåringsjenten.

Daglig leder har nektet å svare på spørsmål i telefonintervju, og er kortfattet i sitt mailsvar:

«XX Fotballkrets er kjent med dommen og kretsstyret skal diskutere ulike forhold rundt denne saken mandag 9. mai. Administrasjonen kan derfor ikke uttale seg før vårt eget styre har behandlet saken. Til opplysning, så er den aktuelle dommeren tatt av fadderoppdraget Nettavisen refererer til.»

Han ønsker blant annet ikke å svare på hva han legger i hans forrige uttalelse om at «barn og foreldre skal vite at fotballen skal være en trygg og god arena (...).»

- Jenten sliter med angst og depresjon

I dommen fra tingrett heter det blant annet:

«At en domfellelse vil være belastende for tiltalte og hans eventuelle karriereplaner, herunder arbeid rettet mot barn, må anses som en påregnelig følge av lovbruddet - og kan ikke tillegges vekt i formildende retning (...).»

I dommen kommer det også frem at den fornærmede jenten har blitt utsatt for overgrep av ytterligere to betydelig eldre menn før hun møtte fotballdommeren. En spesialist i psykiatri forklarte også i retten at jenten har lidd av posttraumatisk stresslidelse, og har siden sommeren 2010 slitt med panikkanfall, angst og depresjon. 

Psykiatrispesialisten forklarte også at jentens diagnose skyldes seksuelle overgrep.

I retten forklarte både den nå domfelte fotballdommeren og jenten at sexen var frivillig og at de var kjærester. 

- Jenten akkurat fylt 15 år

På hendelsestidspunktet var fotballdommeren 22 år, og den fornærmede jenten akkurat fylt 15 år da de første gang hadde samleie, ifølge dommen.

Det aktuelle fadderoppdraget denne helgen ble satt opp etter at dommen var falt i tingretten. 

Men daglig leder i den aktuelle kretsen ønsker ikke å opplyse nøyaktig når den sedelighetsdømte mannen administrativt fikk tildelt fadderoppdraget for den 15-årige jenten.

Han vil heller ikke opplyse om når kretsen fant ut av identiteten til mannen i 20-årene.

Dømmer i toppserien for kvinner

Politiet startet etterforskning av saken i mai 2014. 

Sommeren samme år dømte mannen i 20-årene finale i klassen jenter 15/16 år i en stor internasjonal turnering. 

Den nå sedelighetsdømte mannen har også dømt en rekke fotballkamper i Toppserien for kvinner, og dømmer fortsatt på dette nivået. 

Han har også dømt fotballkamper i Norway Cup ved flere anledninger.

NB! Nettavisens journalist Farid Ighoubah er på sin fritid autorisert og aktiv fotballdommer i 2016-sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere