RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballdommer dømt for sex med mindreårig jente

Sist oppdatert:
- Vi tar alle slike saker på høyeste alvor. Det handler om at barn og foreldre skal vite at fotballen er en trygg og god arena, sier daglig leder i den aktuelle fotballkretsen til Nettavisen.

En fotballdommer på Østlandet, i slutten av 20-årene, ble mandag dømt for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente.

Mannen ble dømt til fire måneders fengsel, hvorav to av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år. 

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Belastning for fornærmede

Dommen er ikke rettskraftig, og det kan dermed bli ny runde i retten dersom fotballdommeren bestemmer seg for å anke.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken, og vi vet ikke om vi anker dommen, sier Torhild Holth til Nettavisen.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Thorild Holth er forsvarer for den dømte fotballdommeren. 

Den domfelte mannen var 22 år på gjerningstidspunktet, og jenten hadde nylig fylt 15 år, ifølge dommen.

- Min klient er glad for å legge saken bak seg. Det har vært en belastning for henne å være aktør i en straffesak. I tillegg har politiet brukt lang tid på saken. Min klient ønsket bare å få gjennomført rettssaken og gå videre, sier bistandsadvokat Odd Ivar Aursnes Grøn til Nettavisen.

De seksuelle forholdene skal ha skjedd i perioden sommeren 2010 til våren/sommeren 2011 i Oslo og andre steder. 

Dømte tenåringsjenter
Politiet startet etterforskning av saken i mai 2014. Sommeren samme år dømte mannen i 20-årene finale i klassen jenter 15/16 år i en stor internasjonal turnering. Den nå sedelighetsdømte mannen har også dømt en rekke fotballkamper i Toppserien for kvinner, og dømmer fortsatt på dette nivået. Han har også dømt fotballkamper i Norway Cup ved flere anledninger.

Daglig leder i den aktuelle fotballkretsen kjente ikke til saken da Nettavisen tok kontakt før helgen. 

Mandag ga han følgende svar per mail:

«På generelt grunnlag tar vi alle slike saker på høyeste alvor. Det handler om at barn og foreldre skal vite at fotballen er en trygg og god arena. Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken og hvem det gjelder, men vi som fotballkrets kommer til å følge opp. Det er likevel viktig å minne om at dommen ikke er rettskraftig.» 

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Bistandsadvokat Odd Ivar Aursnes Grøn (arkivfoto).

- Visste at hun var 15 år

Den sedelighetsdømte fotballdommeren visste at den fornærmede jenten var under den seksuelle lavalder. Begge parter har forklart at det skjedde frivillig.

Både i politiavhør og i rette ga fotballdommeren en uforbeholden tilståelse.

I dommen heter det blant annet:

«Tiltalte har erkjent straffeskyld og avgitt en uforbeholden tilståelse i retten. Tiltalte forklarte at han og fornærmede ble kjærester i løpet av høsten 2010 og at han i perioden etter (kvinnens fødselsdato, journ. anm.) 2010 frem til sommeren 2011 hadde gjentatte samleier med fornærmede som beskrevet i tiltalebeslutningen. 

Tiltalte forklarte at han visste fornærmedes alder før de hadde samleie første gang. Skylderkjennelsen og tilståelsen styrkes av sakens øvrige opplysninger, herunder forklaringene til fornærmede, fornærmedes mor og vitnet X.X. På denne bakgrunn finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen – og at han på gjerningstidspunktene handlet forsettlig.»

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Kari Kirkhorn, politiadvokat Oslo politidistrikt

Beklager lang etterforskning

I normale tilfeller, når det ikke foreligger formildende omstendigheter, skal det idømmes ubetinget fengselsstraff på seks måneder. 

- Det er bare å beklage at vi har brukt tid på denne saken. Dette skyldes et stort saks- og arbeidspress hos politiet. Systemet er slik at straffen blir redusert fordi den tiltalte mannen ga en uforbeholden tilståelse, i tillegg til at saken  har hatt lang liggetid hos oss, forklarer politiadvokat i det aktuelle politidistriktet til Nettavisen.

- Det ser ikke ut til å være grunn for påtalemyndigheten å anke dommen, men den endelige beslutningen tar statsadvokaten.

Det var ikke den fornærmede kvinnen som selv anmeldte forholdet mot fotballdommeren. Men den nå 21 år gamle kvinnen, hadde ingen innvendinger mot at politiet etterforsket saken.

- Politiet har plikt til å etterforske alvorlige straffbare forhold når vi får kjennskap til dem. I saker som krever offentlig påtale er det ikke avhengig av hva fornærmede ønsker, forklarer politiadvokaten. 

NB! Nettavisens journalist Farid Ighoubah er autorisert fotballdommer, og har dette som aktiv hobby ved siden av sin fulltidsjobb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere