RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballdommer mistet lisensen etter sex-dom

Sist oppdatert:
- Personer som har begått slike forhold har ikke den allmenne tillit som er nødvendig for å fungere som dommer, sier den aktuelle kretsen i en uttalelse.

I midten av april meldte Nettavisen nyheten om at en fotballdommer på Østlandet, i slutten av 20-årene, ble dømt for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Mannen ble dømt til fire måneders fengsel, hvorav to av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Kan ikke ha allmenn tillit

Dommeren ble først midlertidig suspendert etter at dommen var rettskraftig. Men forrige uke besluttet den aktuelle kretsen dommeren tilhører å frata ham dommerautorisasjonen i tre år.

I en uttalelse fra kretsen skriver de:

«Kretsstyret har i møte 14. juni 2016 behandlet sak vedrørende autorisasjon for dommer. En dommer må nyte allmenn tillit, og han må kunne dømme alle kamper han er kvalifisert til å dømme.

Kretsstyret er av den oppfatning at en person som har begått en handling som den beskrevne ikke kan ha den allmenne tillit som er nødvendig for å fungere som dommer, uansett hvilke formildende omstendigheter som måtte foreligge.

Dommer fratas sin autorisasjon med hjemmel i Breddereglementets § 2-14 (3) og Kampreglementet § 4-1 (3) for en periode på 3-tre-år.»

Uenig i avgjørelsen

Straffeutmålingen fra Oslo tingrett er anket.

- Straffesaken er anket, utover det er vi uenige i kretsens vedtak, sier fotballdommerens forsvarer Torhild Holth til Nettavisen.

Etter utestengelsen kan dommeren på nytt søke om autorisasjon.

Fotballdommeren og jenten møttes ikke gjennom idretten. I retten erkjente han straffskyld, og dette spørsmålet er heller ikke anket. 

Til tross for sex-dommen ble den aktuelle forballdommeren likevel satt opp til å være fadder for en rekruttdommer som er en jente som nylig var fylt 15 år. Sentrale personer i Norges Fotballforbund (NFF) kritiserte kretsen for dette.

I dommen fra tingrett heter det blant annet:

«At en domfellelse vil være belastende for tiltalte og hans eventuelle karriereplaner, herunder arbeid rettet mot barn, må anses som en påregnelig følge av lovbruddet - og kan ikke tillegges vekt i formildende retning (...).»

- Har lidd av angst og depresjon

I dommen kommer det også frem at den fornærmede jenten har blitt utsatt for overgrep av ytterligere to betydelig eldre menn før hun møtte fotballdommeren. En spesialist i psykiatri forklarte også i retten at jenten har lidd av posttraumatisk stresslidelse, og har siden sommeren 2010 slitt med panikkanfall, angst og depresjon.

Psykiatrispesialisten forklarte også at jentens diagnose skyldes seksuelle overgrep.

I retten forklarte både den nå domfelte fotballdommeren og jenten at sexen var frivillig og at de var kjærester.

De skal ha hatt sex flere ganger i en periode på flere måneder fra sensommeren eller høsten 2010 til våren 2011.

Dømte i Norway Cup

Det ble startet etterforskning mot den nå sedelighetsdømte mannen i mai 2014. Sommeren samme år han også finale i klassen jenter 15/16 år i en stor internasjonal turnering.

Mannen i slutten av 20-årene har også dømt en rekke fotballkamper i Toppserien for kvinner, og har inntil begynnelsen av mai dømt på dette nivået.

Han har også dømt fotballkamper i Norway Cup ved flere anledninger.

NB! Nettavisens journalist Farid Ighoubah er på sin fritid autorisert og aktiv fotballdommer i 2016-sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere