*Nettavisen* Nyheter.

Fotlenker på dommerens bord

Foto: Erik Johansen (Scanpxi)

Før David A. Toska går i vitneboksen mandag, vil Stavanger tingrett ta stilling til om fotlenkene skal ut av rettssalen.

14.10.05 08:24

Nokas-saken har nærmest blitt et bakteppe for flere pågående strider mellom forsvar og politi. Det startet med utleveringen av lydopptak fra telefonavlytting. Erling Havnås forsvarer John Christian Elden fikk medhold i Høyesterett, men påtalemyndigheten gikk til retten for å beskytte materialet under ny paragraf. Den striden pågår fortsatt.

Tortur-kommisjon
Så kom den europeiske kommisjon mot tortur til Norge for å se på bruk av isolasjon i varetekt. Sist helg besøkte de fengselet i Stavanger og snakket med de Nokas-tiltalte.

Kommende mandag er det duket for ny rettslig konflikt. En konflikt som for så vidt har ulmet lenge på forsvarerbenken, men som nå skal få en avgjørelse – fotlenkene, skriver Aftenposten. Politiet har argumentert for fotlenkene med generelle sikkerhetshensyn. Forsvarerne har lenge sagt at det er uverdig, og ubehagelig, for de tiltalte å sitte i retten med lenkene rundt bena.

Brev til dommeren
Igjen er det forsvarer John Christian Elden som har vært ute med pennen og skrevet til dommer Helge Bjørnestad: «De har tidligere gitt klart uttrykk for at De styrer det som skjer i selve rettssalen. Herunder legger jeg til grunn at dette også gjelder spørsmålet om bruk av fotjern», skriver Elden. Og mandag vil Bjørnestad fatte en avgjørelse i spørsmålet om lenkene skal av, eller forbli på. Uansett vil David A. Toska få en mulighet til å ta dem av. Da er det hans tur til å innta vitneboksen, og der kan de uansett sitte med bena fri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag