*Nettavisen* Nyheter.

Fra apati til handlekraft i asylpolitikken

Frp og Høyre har mandag fremmet 15 forslag til hvordan asylveksten skal håndteres fremover. Her Siv Jensen (FrP) (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet og regjeringen er enige om mange innstramminger i asylpolitikken. Det er bra.

NETTAVISEN MENER: Selv om det tok lovlig lang tid, er det oppmuntrende at regjeringen og det største opposisjonspartiet er enige om en rekke innstramminger i asylpolitikken.

Årets lokalvalg ble gjennomført i en stemningsbølge med sympati for asylsøkerne som strømmet inn i Europa. Den klare fremgangen til Fremskrittspartiet viser at stemningsbølgen har snudd.

Den voldsomme økningen over Storskog fra Russland har bidratt til det, men også den kraftige veksten av asylsøkere totalt sett. Nå får Norge vesentlig flere asylsøkere per måned enn flyktningeforliket (som satt langt inne) i Stortinget i vår.

Mange innvandringsmotstandere ser Arbeiderpartiet som den store fienden, selv om Ap ikke har hatt en vesentlig mer liberal asylpolitikk en for eksempel Høyre de siste tiårene. Årsaken er trolig retorikken, der Arbeiderpartiet fremstår som mer liberale enn partiet egentlig er.

Nå kommer innstrammingene: Ap vil at asylsøkerne skal bidra mer på mottakene

Arbeiderpartiet støtter regjeringens hastelov som åpner for umiddelbar retur av grunnløse asylsøkere, og vil ha ambulerende team til å reise landet rundt på asylmottak for å gjennomføre intervjuer av asylsøkere som neppe vil få opphold.

Les også: Mer tvang og flere byråkrater

Nyheten om at Sverige vil innføre grensekontroll vil trolig også påvirke Norge i samme retning, slik vi allerede har sett de første signalene om i Danmark. Det er vanskelig å se for seg til et passfritt Europa og et Schengen-samarbeid som fungerer, med det første.

Sammensetningen av asylsøkerne som kommer til Norge nå, viser at vi ikke bare står overfor en gigantisk flyktningekrise fra borgerkrigen i Syria - men også den største migrasjonsbølgen Europa har sett i siden forrige verdenskrig.

Millioner av mennesker ønsker å dra fra en håpløs økonomisk situasjon i Afrika, til bedre muligher i Europa - og de er villige til å risikere livet for muligheten. Jo flere som kommer til Europa og forteller hjem om det via mobiltelefon og internett, desto flere vil ta sjansen.

Den brutale sannheten er at dette ikke er en midlertidig krise vi kan løse med en kortvarig, ekstraordinær innsats - men en varig situasjon.

Statsminister Erna Solberg har trolig rett i at innstramminger også er nødvendig for å hindre en unødvendig polarisering mellom tilhengere og motstandere av en liberal asylpolitikk. Dessverre har mangelen på politisk handlekraft de siste måndene allerede bidratt til slike konflikter.

Norske politikere har tradisjonelt funnet felles løsninger på store problemer, i stedet for å forfalle til krangel og partitaktikk. I så måte er det oppmundrende hvis partiene nå søker kompromisser om en reell innstramming.

Nettavisen mener at rask saksbehandling og umiddelbar retur av asylsøkere med avslag er nødvendige skritt for å få kontroll over tilstrømmingen. Det er bra at Arbeiderpartiet støtter regjeringen her.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Bør Stortinget finne et kompromiss, eller er det bedre om partiene står sterkt på sitt?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag