*Nettavisen* Nyheter.

Fra fjell til fjord om det så skal være din siste skitur

Se video fra Finse til Eidfjord:

Fjell til fjord er en spektakulær skitur som tar deg fra Hardangerjøkulen og ned til sjøen.

20.05.18 12:40

FINSE (Nettavisen): Tåken ligger lett over Hardangerjøkulen når vi går ut av hotellet Finse 1222 ved syvtiden om morgenen.

I bakhodet klinger advarselen fra nettstedet: «Skituren hard, og noen vil si krevende».

Med fjellfører og fjellski
Finse er det høyeste punktet på Bergensbanen, og hotellet har fått navnet etter høyden fra havet. Selv langt ut i mai er det vinter på 1.222 meter. Isen er trygg over Finsevann, og det er en gruppe på 16 personer - inkludert tre fjellførere - som starter på den 25 kilometer lange fjellturen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FJELL TIL FJORD: Skituren går fra Finse over Finsevann og Hardangerjøkulen og ned til Simadalen i Eidfjord. Foto: Google Maps

Turen går lett over vannet, så er det på med fellene og begynne den seige motbakken opp til Hardangerjøkulen og turens høyeste punkt på godt over 1.800 meters høyde (avhengig av om man legger løypa over toppunktet, eller lister seg forbi litt lavere.

Star Wars og isplaneten Hoth
Det er tre brearmer som strekker seg mot Finse, og det varierer litt fra dag til dag hvilken rute førerne velger.

På vår tur gikk turen opp fra Bukkaskinnsbotnen og opp Bukkaskinnsbreen - forbi punktet som er mest kjent som Isplaneten Hoth i Star Wars-filmen The Empire Strikes Back.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du skal være i rimelig god form, men noe spesielt strabiøs er ikke skituren opp de 600 høydemetrene til platået oppe på Hardangerjøkulen.

Men utsikten er spektukulær - på godværsdager ser man til Galdhøpiggen i nord og til Gaustadtoppen i sør.

Av med fellene, frem med stålkantene
Etter å ha bikket toppunktet er det av med fellene, og på med litt klister for å ha litt feste bortover breen. Foran ligger nær 1.800 meter med nedfart. Den er kronglete og bratt, så både en viss skiteknikk og fjellski med stålkanter kommer godt med.

Klikk på bildet for å forstørre.

FJELL TIL FJORD: Finse 1222 har en lang historie og er populært blant mange eventyrere. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Nå forstår vi også hvorfor turen beskrives som krevende: - Dette er både på grunn av lengde på turen, høydemetre opp og ned, og utforkjøringene. Dette krever god erfaring på ski, og det anbefales ikke at du deltar på turen hvis du har høydeskrekk, heter det.

Point of no return
Våre erfarne fjellførere har gått fjell til fjord over 50 ganger, og de har en gyllen regel: Fra starten klokken syv skal man ha passert breens toppunkt før klokken 12 for å fortsette nedover mot Eidfjord.

Når man først har begynt på nedfarten, er man forbi point of no return. Da gjelder det å snirkle seg nedover de mange kringelkrokene som førerne kjenner, og som man knapt har mulighet til å finne på egenhånd.

Kjører man litt feil, er det langt opp igjen - og bratt og farlig nedover.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRA FJELL TIL FJORD: Tusen menter lengre nede ser vi Hardangerfjorden ved Eidfjord. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Blomstringen i Hardanger
Fjell til fjord går bare helt på slutten av sesongen - og for de fleste av deltakerne er det den siste skituren av året.

Etterhvert som høydemetrene synker, så stiger temperaturen og våren begynner å få feste. På rundt 900 meter er det av med skiene, og feste dem bak på sekken. Herfra og ned går turen gjennom stupbratt steinur og bjørkekratt - og fra vinter til vår.

Endelig nede i Simadalen er det tid for et forfriskende bad i smeltevannet i elva. Der venter en times busstur gjennom blomstrende epletrær og opp til Ustadoset og retur med toget til Finse eller hjem.

Fantastisk utsikt ned i fjorden
Instagram-øyeblikket på fjell til fjord er tidspunktet når man tipper over kanten og ser fjorden langt der nede.

Sesongen er kort. De organiserte turene går i mai og starter ikke før snøen er bløt nok til at skiene får feste, men ennå ikke så smeltet at det blir umulig å komme seg ned til Simadalen uten å vade i smeltevann.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYESTE PUNKT: Finse er det høyeste punktet på Bergensbanen, med 1.222 meter over havet. Derfra går Fjell til fjord ned til Eidfjord. Foto: Google Maps


Planlegger syv turer neste år
Fjell til fjord har bare et kort tidsvindu hvert år, og det arrangeres bare et fåtall turer med fører. Årets sesong er allerede over, så neste sjanse er i mai neste år.

Finse 1222 vil sette opp syv turer i første halvdel av mai 2019. Prisen er ennå ikke klar, men man må nok regne med et sted mellom 5.000 og 7.000 kroner per person på hotellet. Da er fullpensjon, fører og retur til Finse inkludert.

Tips: Ta med tursko i sekken
De fleste som har gått på ski på fjellet vil ta turen på strak arm. Oppstigningen på 600 meter er ikke mer enn de fleste toppturer, og terrenget opp på breen er lettgått.

Nedfarten er heller ikke spesielt vanskelig, men sent på året kan snøen være «slushete», og det er absolutt en fordel og en forutsetning på gå på brede fjellski med stålkanter.

Det mest krevende er turen på beina med skiene på ryggen, og det kan være et godt tips å ha med noen tursko i sekken. Etter åtte-ni timer kjenner nok de fleste at de har vært på en solid tur.

PS: Du har ikke fullført Fjell til fjord uten å bade i isvannet når du er nede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.