Gå til sidens hovedinnhold

Fra steinkasting til fotballturnering i Groruddalen

Natteravnene og nyetablerte Unge i fokus er optimister etter dialog med ungdom i Groruddalen.

To uker etter at ungdommer kastet stein mot Natteravnene på Jesperudjordet på Stovner i Oslo, har det vært rolige kvelder og netter for politiet og frivillige i Groruddalen.

19. mai: Ungdommer kastet stein på Natteravnene

Det bekrefter Lars Norbom i Natteravnene og Mohsan Raja i nystartede Unge i fokus (tidligere Nattevaktene) overfor Nettavisen. Begge organisasjoner har vært i sving i området de siste ukene.

- Vi startet opp forrige helg. Den første helgen gikk vi sammen med Natteravnene. Helgen etter startet vi med våre første aktiviteter. Vi satte opp et telt ved ballbingen og innledet dialog med ungdommene. Gjennom innsamling kunne vi tilby mat, drikke og kake til slitne fotballspillere. Politiet kom også innom og var med på flere fotballkamper, sier Raja.

Skryter av ungdommen

Han skryter av ungdommen de har møtt.

- De fleste av ungdommene er oppegående, fine gutter. De vil gjerne bli hørt, men er lei av å bli stemplet som dårlig ungdom, sier Raja til Nettavisen.

Han forteller at ryddejobben etter helgens tiltak gikk veldig raskt unna, da ungdommen selv tok ansvar og hjalp til.

- Søndag var det 40-50 ungdommer til stede i området. Det begynte med de yngste fra 14 til 17 år. Senere kom de eldre. Alle kjenner alle, og det var en god tone, sier Raja.

Mens Unge i fokus er nykommeren, er Natteravnene den etablerte organisasjonen på området. I Oslo og Akershus har de 40 lokale grupper og flere hundre i sving hver helg.

Ønsker nytt initiativ velkommen

Lars Norbom sier til Nettavisen at han ikke har noe imot at det er flere organisasjoner på banen for å møte utfordringene i Groruddalen.

- Nattevaktene har gjort en bra innsats i den tida de har vært i sving, og jeg har ikke hørt noen negative tilbakemeldinger på dette. Et hvert initiativ som inkluderer voksen tilstedeværelse er velkoment, sier han.

- Har det vært noen hendelser siden steinkastingen 19. mai i Groruddalen, som du kjenner til?

- Nei, og det vi opplevde der var en helt ny situasjon for oss. Nå opplever jeg at det er en god dialog mellom oss og ungdommene, og jeg er optimist, sier Norbom.

Både Natteravnene og Unge i fokus (Nattevaktene) sier de vil fortsette innsatsen utover sommeren. Raja sier de har oppfordret ungdommen selv til å ta initiativ å fortelle hva de ønsker.

Høring om Oslo øst-utfordringer

18. juni er det varslet høring om problemene i Oslo øst. Det er helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre som blant annet kaller inn byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Høringen kommer som et resultat av blant annet steinkastingen.

- Det har kommet en del nyheter det siste halvåret som er urovekkende, uttalte James Stove Lorentzen, komitéleder av helse- og sosialkomiteen i bystyret i Oslo til Nettavisen 25. mai.

Tidligere saker om utfordringene i Groruddalen:

Les også: Natteravner i Oslo øst ble truet med steinkasting og at de skulle skytes av ungdommer

Les også: Hastemøte mellom politiet og Natteravnene i Oslo etter steinkasting

Les også: Nå skal Nattevaktene patruljere i Groruddalen

Les også: Politiet om gjengkriminalitet: Vi har ikke mistet kontrollen

Les også: Justisministeren sender 30 nye politifolk til Groruddalen

Kommentarer til denne saken