RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fraktet til sykehus i kuvøse

LANDET: Ved 12-tiden tirsdag landet dette flyet med den ebolasmittede kvinnen på Gardermoen.
LANDET: Ved 12-tiden tirsdag landet dette flyet med den ebolasmittede kvinnen på Gardermoen. (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Den smittede kvinnen ble hentet hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag. Tirsdag ble hun møtt med full smittevernberedskap på Gardermoen.

OSLO (Nettavisen): Med et innleid fransk ambulansefly landet det første norske smittetilfellet på den militære delen av Gardermoen litt etter klokka 12 tirsdag.

Ved 13-tiden var kortesjen med den smittede kvinnen på vei mot UIlevål sykehus i Oslo.

Den kvinnelige pasienten er en av de norske feltarbeiderne for Leger Uten Grenser i Sierra Leone. Hun ble hentet ut fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld.

Ambulanser kjørte straks opp ved flyet på Gardermoen, og helsepersonell - anestesileger, infeksjonsmedisinere og sykepleiere - i gule vernedrakter tok imot pasienten. Isolatposten på Ullevål står klar.

Kvinnen skal bringes i en kuvøse til Ullevål av helsepersonell utstyrt med vernedrakter med hetter og briller.

Pasienten ble møtt med full smittevernberedskap på flyplassen,

Både ambulanser, luftambulanse, politi og brannbiler sto klare på Gardermoen på forhånd.

- Det vil se mye mer dramatisk ut enn det er, opplyste kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til mediefolkene som venter på Gardermoen litt før klokka 12.

Den smittede kvinnen får den siste dosen av medisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden. Det opplyser Legemiddelverket til Dagens Medisin.

Se Nettavisen og NTB direkte om ebola-smitten:


Leger Uten Grenser opplyser til NTB at det vil bli en pressekonferanse i løpet av tirsdagen, men tid og sted er ikke kjent ennå.

Ved isolatposten på Oslo universitetssykehus Ullevål er alt klart til mottak av den første ebolasmittede pasient på norsk jord, melder sykehuset på Twitter.

Leger Uten Grenser opplyste tirsdag morgen at evakueringen av kvinnen har gått greit og at hun er ved godt mot.

Spesialbygd fly

Kvinnen ble hentet hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld i et jetfly som er ombygd til en flygende ambulanse.

Flyet er en tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III, som eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia.


Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika, melder NTB. Flyet kan bare ta én pasient av gangen. I flyet ligger pasienten i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

SKAL TIL ULLEVÅL: Ullevål sykehus er klare for å ta imot den ebola smittede kvinnen.


Ble plassert i isolasjon søndag

Leger Uten Grenser bekrefter mandag at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola.

Kvinnen ble plassert i isolasjon søndag 5. oktober etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola.

LANDET: Ved 12-tiden tirsdag landet dette flyet med den ebolasmittede kvinnen på Gardermoen.


Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo, hvor vedkommende vil bli isolert og behandlet.

- Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.


I tråd med organisasjonens retningslinjer er Leger Uten Grenser nå i ferd med å undersøke hvordan feltarbeideren ble smittet.

- En vanskelig tid

Den smittede feltarbeiderens familie ble varslet på søndag.

- Dette er selvfølgelig en svært vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

- Liten risiko for videre smitte

Line Vold, assisterende avdelingsdirektør ved divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet sier Norge har god beredskap, og at norsk helsevesen er godt forberedt på å håndtere en slik situasjon:

- Risikoen for videre ebola-smitte i Norge er svært lav. Vi har et godt behandlingstilbud og gode sikkerhetsrutiner som sørger for at den smittede vil bli raskt fulgt opp, og det er liten risiko for at sykdommen vil bre seg videre her i landet, sier hun ifølge en pressemelding.

Skjerpet kontroll på flyplasser

Amerikanske myndigheter jobber med å innføre utvidede undersøkelser av flypassasjerer for å finne ut om de er smittet av det dødelige ebolaviruset. Myndighetene ønsker å innføre utvidede passasjerkontroller både i de ebolarammede landene i Vest-Afrika og i USA.

President Barack Obama sa mandag at det er viktig å følge eksisterende rutiner strengt.

- Men vi kommer også til å utarbeide rutiner for ytterligere passasjerundersøkelser, både hos kilden og her i USA, sa Obama.


OSLO LUFTHAVN: Bilde fra Oslo lufthavn Gardermoen tirsdag ved 11-tiden, der ambulanser, politihelikopter og brannbiler var i beredskap i påvente av flyet med den ebola-smittede kvinnen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere