RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MINNES I DAG: Det ventes at alle de 600 sitteplassene i Korkskirken fylles under gravferden til Frank Aarebrot i dag.
MINNES I DAG: Det ventes at alle de 600 sitteplassene i Korkskirken fylles under gravferden til Frank Aarebrot i dag. Foto: Vidar Langeland (BA)

Frank Aarebrots gravferd fra Korskirken i Bergen

Sist oppdatert:
Bisatt foran fullsatt kirke.

Korskirken, med sine 600 sitteplasser, var stappfull da bisettelsen startet klokken 1300.

– Frank Aarebrots bortgang er veldig vemodig for meg personlig, og for Bergen. Jeg møtte ham i flere samtaler omkring forholdet mellom kirke og samfunn og kristendom og politikk, sier biskop Halvor Nordhaug til BA.

Biskopen hadde gledet seg til åvære tilstede i Grieghallen 27. oktober da Frank Aarebrot skulle snakke i 500 minutter om reformasjonen.

– Ingen kan steppe inn for Frank, verken der eller i samfunnet for øvrig.

Les også: Alle ønskes velkommen til Aarebrots gravferd

Gahr Støre hyllet «opplysningmennesket» Aarebrot

Prest Thor Brekkeflat leder seremonien, som er åpen for alle. Jonas Gahr Støre holdt en hilsningstale på vegne av Arbeiderpartiet, som Frank Aarebrot var medlem av. Også tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo minnet Aarebrot.

– Frank var glad i alle, derfor var også alle veldig glade i Frank, sa Bergo i sin hilsen.

Frank Aarebrot bisettes i Korskirken.

Støre kalte Aarebrot et «både og-menneske i en enten eller-verden».

– I en spesialiseringstid brøt Frank alle regler med åpne øyne. Han var et helt menneske, engasjert i alt, og ikke bundet av noe. Han levde som han lærte, det gjorde ham ekte - hel ved, sa Støre, og fortsatte:

– Kanskje var han først og fremst og mest av alt et norsk opplysningsmenneske. Av det fineste slag som tok den lille manns parti, sa Ap-lederen, som mest av alt vil savne det Aarebrot sto for og den han var.

– En kjekk, litt rar mann

Sønnen Erik, datteren Maike og konen Marian Flick minnet også sin far og ektemann i kirken.

Han nederlandske kone er også samfunnsforsker. Hun avslørte at Frank ikke bare var glødende interessert i historie, men også elsket shopping.

– Fordi han da kunne stoppe og drikke kaffe, fortalte hun.

Marian Flick takket for reiser de hadde sammen, og for middager med de to barna.

– Jeg måtte passe på at alle fikk taletid, sa hun, og kalte ham en kjekk, litt rar mann.

Heikki Holmås, tidligere stortingsrepresentant for SV, leste Nordal Grieg-diktet «Til Ungdommen» i begravelsen. Han satt med Aarebrot i Kringkastingsrådet, mens faren, forfatteren Stig Holmås, gikk på skole med professoren på Langhaugen.

Les mer: Statsministeren takker Frank Aarebrot for hans livsverk

– Dette er vemodig. Frank var en bra mann. Jeg har bare gode minner, selv om det noen ganger var vanskelig å komme til orde under de heftigste diskusjonene, sa Holmås i forkant av bisettelsen.

– Jeg har lært mye av Franks erfaring og historiefortelling gjennom å debattere med ham, fortsatte han.

Martin Kollberg, stortingsrepresentant og tidligere partisekretær i Ap, ankom Korskirken sammen med konen Hariett.

– Jeg kjente Frank fra tidlig 1980-tall da han var med i studentlaget til Arbeiderpartiet. Frank har hatt stor betydning både i norsk politikk og for Arbeiderpartiet. Han ga oss gode råd og var min gode personlige venn, sa Kollberg.

Arbeidersang

Det er forventet at en rekke politikere og kjente mennesker fra både media, næringsliv og akademia vil være til stede.

I kirken, der det er sitteplasser til 600 personer, blir det både diktlesing, solosang og allsang i tillegg til minneordene. Mot slutten av seremonien står den gamle arbeidersangen «Seieren følger våre faner» på programmet.

Det er forventet at seremonien i Korskirken vil ta mellom halvannen og to timer, sier Thor Brekkeflat til BA.

Etter seremonien i Korskirken tar den nærmeste familie med seg en del av blomstene til krigsminnemonumentet på Møllendal kirkegård der de skal legges ned. Der ligger 49 allierte fra 2. verdenskrig begravet.

Publikum ellers inviteres til å gå sammen med Brekkeflat til et lignende monument utenfor Rick’s i Veiten, der de øvrige blomstene skal legges.

Svein Alsaker, tidligere fylkesmann og stortingsrepresentant for KrF, og biskop Halvor Nordhaug, sørger over Aarebrots dødsfall.

Minnetaler

Minnestunden i Universitetets aula starter klokken 15 og er også åpen for alle.

Anne Elisa Tryti skal hilse fra byrådet. Professor Stein Kuhnle ved Institutt for sammenlignende politikk (Aarebrots fakultet), UiB-rektor Dag Rune Olsen og leder av Studentersamfunnet, Oda Bjerkan, skal holde minnetaler.

– For øvrig er det ikke lagt opp til at folk skal ta ordet, sier kommunikasjonsdirektør Mathilde Holm ved UiB til avisen.

Hun sier det vil bli servert kaffe og skillingsboller under det offisielle programmet, som varer om lag en time.

I professorens ånd

Etterpå inviteres gjestene til å være igjen for samtaler og ettertanke i professorens ånd. Da vil det serveres vin og fingermat.

Det er plass til 350 mennesker i aulaen.

Dersom du lurer på hva du skal gå i om du skal minnes Aarebrot, skrev familien om dette i en pressemelding: «Antrekk: kom som du er (med eller uten skjegg, med eller uten sausflekkede slips, med eller uten blazer med svihull i).»

Flere artikler fra BA får du her!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere