*Nettavisen* Nyheter.

Fraråder fiske ved ubåt

Mattilsynet kommer med nye kostholdsråd etter funn av økte kvikksølverdier i fisk nær ubåtvraket i Fedje.

22.11.05 13:49

- Nivåene er litt høyere i fjor. Det er ikke snakk om veldig høye verdier, men dette er å betrakte som føre-var-tiltak, sier rådgiver Reidunn Agathe Medhus i Mattilsynet i Bergen til TV 2 Nettavisen.

Kystdirektoratet og Mattilsynet sier i en pressemelding at det er vanskelig å forutsi den videre utviklingen når det gjelder kvikksølv-lekkasje fra vraket av U-864. Derfor anbefaler de at det ikke fanges fisk i nærheten av vraket.

- I nærheten betyr i denne sammenheng innenfor en nautisk mil, sier Medhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nivåene ligger under EUs grenseverdier for kvikksølv i fisk, som er på 0,5 milligram per kilo, men det er funnet en moderat overskridelse av grenseverdien i langer som er fanget. Lange er en stedbunden fisk. I prøver av brunmat fra krabbe ble det også funnet det Mattilsynet betegner som en moderat overskridelse.

Ifølge Medhus foregår det ikke noe stort kommersielt fiske i området.

- Etter det vi har fått opplyst, er det særlig to fiskere som pleier å fiske her og da mest sild og makrell. Derfor har vi ikke funnet grunn til å innføre noe fangstforbud. Men vi anbefaler fiskere å holde seg unna stedet. Det finnes mange andre steder å fiske, sier hun.

Den tyske ubåten U-864 ble senket av HMS «Venturer» 9. februar 1945, da den var på vei fra Tyskland via Norge til Japan med krigsmateriell. Historiske kilder sier at ubåten hadde omkring 65 tonn metallisk (flytende) kvikksølv om bord.

Vraket av U-864 ble funnet av Sjøforsvaret i mars 2003 og ligger på cirka 150 meter dyp, rundt to kilometer vest for Fedje, ifølge Kystverket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.