RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fratas foreldreansvar

(Scanpix)
Sist oppdatert:
«Der far dreper mor eller omvendt». Barne- og familieminister Laila Dåvøy vil at en forelder som er siktet, tiltalt eller dømt for drap på den andre forelder, skal bli fratatt ansvaret for barnet.

I dag får den gjenlevende forelder automatisk foreldreansvaret. Dette vil barne- og familieministeren gjøre noe med. På en pressekonferanse i dag orienterte Dåvøy om forslag til endringer i barneloven. Hun ønsker at gjenlevende foreldere som fra før har hatt foreldreansvaret, fratas ansvaret midlertidig.

- Tingretten skal ta avgjørelsen og frata foreldreansvaret midlertidig mens saken behandles, sa Dåvøy på pressekonferansen.

En forelder som ikke har hatt foreldreansvaret, og som er siktet, tiltalt eller dømt – skal heller ikke automatisk få foreldreansvaret.

Advokat Odd Drevland mener man bør ha forståelse for lovendringen.

Meldeplikt
Laila Dåvøy mente samarbeidet mellom offentlige instanser i saker der barn har vært utsatt for overgrep, må bli bedre.

TV 2 har i det siste satt fokus på samarbeidet i det offentlige om vold mot barn. Leger har ikke lov til å anmelde forhold der det er fare for at barn er utsatt for mishandling. Legene må i stedet ta kontakt med barnevernet, som vurderer som saken skal anmeldes.

Laila Dåvøy sa at taushetsplikten kan være til hinder for samarbeid mellom de ulike offentlige instansene. Derfor har hun utbedret en veileder som utdyper loven.

- Loven er grei, men det har vært vanskelig å lese hva som egentlig står der. Praksisen har vært veldig forskjellig, og derfor mener vi at denne veilederen er nødvendig.

Dåvøy presiserte på pressekonferansen at offentlige instanser må formidle opplysninger seg imellom.

- Det snakkes om taushetsplikt, men det er minst like viktig å snakke om opplysningsrett og opplysningsplikt. Er det noe som helst fare for at et barn skal bli utsatt for mishandling, må politiet kontaktes. Vi kan ikke ta sjanser, sa Dåvøy.

Når et barn ser at far slår mor..
- Det kan være minst like dramatisk for et barn å være vitne til vold som å bli utsatt for vold selv, slo Dåvøy fast.

Hun kunne fortelle om et to år gammelt barn som sa dette i samtale med psykolog: ”Pappa farlig, mamma redd”

- Barn forstår veldig mye, sa Dåvøy.

Dåvøy vil heve kompetansen hos personer som jobber med barn som har vært utsatt for vold eller overgrep, eller har vært vitne til det.

Dårlig rettssikkerhet
Hensikten med endringene var klar:

- Barnets beste skal være i fokus, sa Dåvøy.

Ministeren pekte på at i enkelte samværssaker har samværsretten stått for sterkt i forholdt til barnets rettssikkerhet.

- Dersom en mor og et barn har fått hemmelig adresse på grunn av fare for vold fra far, hjelper det lite om far har samværsrett med barnet. Vi kan ikke regne med at et lite barn klarer å holde adressen skjult. Barnets rettssikkerhet må stå sterkere, sa Dåvøy.

Og barne- og familieministeren avsluttet pressekonferansen med kloke ord:

- Jeg og Regjeringen vil bekjempe vold og overgrep mot barn. Står loven i veien for det, må vi gjøre noe. Barn må ikke utsettes for vold.

Her kan du lese pressemeldingen fra Barne- og familiedepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere