RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NEKTET SEG SKYLDIG: Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han slapp ut etter å ha sonet 16 år og har hele tiden hevdet sin uskyld.
NEKTET SEG SKYLDIG: Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han slapp ut etter å ha sonet 16 år og har hele tiden hevdet sin uskyld. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Fredrik Fasting Torgersen er død

Sist oppdatert:
Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få sin sak gjenopptatt.

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død. Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få saken sin gjenopptatt.

Advokatfirmaet Schiøtz, som representerer Torgersen, opplyser til NTB at han døde torsdag.

Les også: Torgersens støttespillere jobber videre

Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han slapp ut etter å ha sonet 16 år.

Sjette begjæring

Han har hele tiden nektet seg skyldig og har jobbet for gjenopptakelse. Så sent som i forrige uke ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang. Advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen sier de sitter på nye analyser og nye bevis.

– Etter å ha snudd dette opp og ned, ut og inn, og vrengt absolutt alt som er, så er det ikke mulig å forstå dette på en annen måte enn at det som skjedde i 1958 var galt, sa tidligere førstelagmann Nils Erik Lie i Borgarting lagmannsrett i forrige uke i forbindelse med den siste begjæringen. Lie er en av Torgersens støttespillere.

Torgersen var selv ikke til stede på pressekonferansen om begjæringen i forrige uke. Han var kreftsyk og lå på sykehuset. Han var likevel representert på pressekonferansen ved en byste av ham i bronse.

– Denne gang har han veldig tro på at saken blir gjenåpnet, sa 80-åringens nevø og en av nærmeste støttespillere, Frode Fasting Torgersen, til NTB i forrige uke

Fakta: Fredrik Fasting Torgersen

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo den 7. desember 1957. Han slapp ut av fengselet etter å ha sonet i 16 år.
  • Torgersen, som ble 80 år gammel, har hele tiden nektet seg skyldig i drapet og har levert til sammen seks begjæringer om å få gjenopptatt – gjenåpnet – straffesaken.
  • Den første begjæringen kom i forbindelse med anken til Høyesterett i 1958. Den ble stilt i bero og ikke realitetsbehandlet.
  • 11. juni 2015 ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang. Advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen sier de sitter på nye analyser og nye bevis. (©NTB)

- Følte seg frifunnet

Fredrik Fasting Torgersen følte seg frifunnet på grunn av all støtten han fikk. Han døde i forvissning om at mange følte han var uskyldig dømt, sier jussprofessor Ståle Eskeland.

Eskeland har vært en av Fredrik Fasting Torgersens mange støttespillere og har jobbet mye med saken som har vært en del av norsk offentlighet gjennom flere tiår.

– Det er en tragedie at han døde nå før han fikk oppleve å bli frifunnet. Saken vil forsette uavhengig av at han er død, og resultatet er gitt. Saken kommer til å bli gjenopptatt, og derav følger at han vil bli frifunnet. Det er en tragedie at han ikke selv får oppleve det, sier Eskeland til NTB etter at det er kjent at Torgersen (80) døde torsdag.

Eskeland påpeker at Fredrik Fasting Torgersen selv ikke primært var opptatt av sin egen sak gjennom alle de årene det har blitt jobbet for gjenopptakelse.

– Han var opptatt av at hans arbeid var et ledd i et bredere arbeid for å bedre rettssikkerheten i strafferettspleien. Det var noe han virkelig følte på, sier Eskeland som også berømmer Torgersen som har klart å stå med hevet hode i denne saken i så lang tid.

– Torgersen var så mye mer enn saken sin. Han var en flott person som klarte å stå i dette i nesten 60 år. Det hadde han ikke klart om han ikke var uskyldig, sier professoren.

Diktsamlinger

Fredrik Fasting Torgersen har også gitt ut flere bøker. Han debuterte med en diktsamling i 1972. Den siste boka ble utgitt i april i fjor. I boka «Hvis himmelen» samlet Torgersen sine dikt og fotografier fra Oslos skyggeside på 70-tallet.

Torgersen har hatt en rekke støttespillere, deriblant forfatter Jens Bjørneboe som i 1973 skrev skuespillet «Tilfellet Torgersen» om saken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere