*Nettavisen* Nyheter.

Fredsprisen: - En veldig godt timet pris

VIKTIG PRIS: Cecilie Hellestveit mener årets fredspris er svært viktig, og veldig godt timet.

Midtøstenforsker mener fredsprisen vil få stor betydning.

Nobels fredspris ble fredag tildelt Den tunisiske dialogkvartetten. Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia etter Jasminrevolusjonen i 2011.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit mener prisen er svært viktig.

- Jeg tenker det er en veldig godt timet pris, fordi Tunisia er et land som trenger oppmerksomhet og støtte i den prosessen de er i, og fordi det fortsatt er slik at Tunisia er et vellykket prosjekt, sier Hellestveit til Nettavisen.

Les også: Her er Nobels fredspris for 2015

- Uvanlig, demokratisk prosess
Hellestveit sier demokratiprosessen i Tunisia har vært uvanlig god.

- De har fått konstitusjonsprosessen i gang hvor alle parter har fått være med. Det er en uvanlig inkluderende, demokratisk prosess. Selv de som ikke har ønsket å være med, har fått være med, sier forskeren, og fortsetter:

- Det har gjort at prosessen har vært ganske ustabil, og det har vært mye spenning underveis. Men Tunisia har hatt en politisk ledelse som har vist mot og standhaftighet i en stadig mer turbulent region. Andre land og motkrefter har blitt stadig sterkere, sier Hellestveit.

Særlig siden 2013 har situasjonen i regionen vært krevende.

- Da er denne kvartetten et eksempel på en måte der man har klart å stå i mot motstand internt og fra regionale krefter. Kvartetten har vært helt avgjørende for at Tunisias konstitusjonsprosess ble brakt i havn, sier hun.

- Har fått et modelland
Hellestveit mener dialogkvartettens vellykkede arbeid, betyr to ting:

- For det første viser det at det den arabiske våren har fått et modelland som kom ut av den arabiske våren på beina. Det andre er at den modellen trenger internasjonal oppmerksomhet og støtte. Og det fredsprisen nå gjør, er at det bidrar til å rette oppmerksomheten til at det finnes et eksempel på at dette har gått relativt bra, sier Midtøsten-forskeren.

Hun viser til at vi nå er i en situsjon med flyktningsituasjonen, som gjør at mange tenker at den arabiske våren var et mislykket prosjekt som ikke burde har funnet sted.

- Men Tunisia er et eksempel på at det går an å få til, sier Hellestveit.

- Høyst velfortjent
- Så det er en høyst velfortjent pris, fordi man trenger oppmerksomhet rundt det som går i riktig retning i den delen av verden, sier hun.

Hun sier dette er en fredspris som gis til en pågående prosess, som vil styrke aktørene og gr dem mer oppmerksomhet om det som har gått bra.

- Dette er både en honnør til det den Den tunisiske kvartetten har gjort, men også en pris som legger et visst press på veien videre, sier Hellestveit til Nettavisen.

- Tror du prisen vil bli godt mottatt i verden?

- Ja, jeg kan vanskelig se for meg at det skal være ekstremt mye motstand mot prinsippet, men så vil det alltids være noen som vil mene at det er andre som har gjort mer enn kvartetten, men det må vi bare regne med, sier forskeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag