Frekke togtyver herjer

Thomas Olsen (24) ble robbet på Vestfoldbanen fredag. NSB advarer mot utspekulerte tyver på fulle tog.

02.07.06 14:39

Skal du reise med tog i sommer, bør du passe ekstra godt på bagasjen din. Ferietid og fulle tog gjør jobben lettere for frekke tyver.

Utenlandsk bande
- Når vi skulle gå av toget, var kofferten min søkk vekk. Laptopen med alle bildene mine, sommerklær, mobillader – ja, alt mulig, fortviler Olsen.

24-åringen fulgte fem blinde barn hjem fra en sommerleir i Sandefjord da uvedkommende stakk av med kofferten hans.

- Jeg sa fra til en som jobbet på perrongen i Sandefjord, og han fortalte at de tidligere i uka hadde hatt problemer med en utenlandsk bande som stjeler andres bagasje, sier Olsen til TV 2 Nettavisen.

- Kjempekjedelig
Han skulle ønske NSB hadde gjort oppmerksom om tyvene, enten på skilt eller over høytaleren.

- Det ville skremt folk fra å stjele, og vi andre kunne passet bedre på. Jeg skal reise til Spania i morgen, så det var kjempekjedelig å miste alt. Nå må jeg kjøpe alt nytt, sier han oppgitt, og ber andre om å passe godt på bagasjen sin.

Informasjonssjef i If Skadeforsikring, Jack Frostad, mener det er all grunn til å passe godt på.

- Jeg reiser på Vestfoldbanen hver dag, og vet at det blir stjålet bagasje fra tid til annen. Spesielt skal man være oppmerksom ved avgang Oslo, og stopp i Drammen. Det er min personlige oppfatning, sier Frostad til TV 2 Nettavisen.

Fritt leide
Når passasjerene setter bagasjen i bagasjeanordninger, kanskje langt unna sitteplassen i kupeen, er det vanskelig å holde oversikt over hvem som går inn og ut.

- Tyvene har ganske fritt leide, og når det er såpass korte stopper på stasjonene, er det vanskelig å følge med, sier Frostad.

- Har dere hørt om internasjonale bander?

- Nei, jeg tror nok det er både det ene og det andre. Det er norske bander, enkeltstående og organisert kriminalitet. Der det er lett tilgang, er også tyvene.

Bytter bane hyppig
Europeiske reiseforsikring har hatt trøbbel med togtyvene hele det siste året.

- Vestfoldbanen har vært utsatt, men også flytoget og andre strekninger. De bytter bane hyppig. Problemet er ikke nytt, og vi ber publikum være ekstra årvåkne, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland til TV 2 Nettavisen.

Hun ber passasjerene sitte i nærheten av bagasjen, holde øyekontakt og å legge verdisakene på hattehylla.

- Vi har spesielt merket problemet det siste året. Det er helt tydelig at det er noen som opererer med togene som arena, og at de reisende der er utsatt, sier Vennesland.

- Pass på!
NSB avviser at en bande herjer norske tog, men bekrefter at bagasjetyveri er et problem - særlig om sommeren.

- Fra tid til annen driver noen organisert tyveri på toget. Det skjer særlig i høysesongen, så vi anbefaler våre reisende å holde øye med bagasjen sin, sier informasjonssjef Preben Colstrup til TV 2 Nettavisen.

Han forteller om årvåkne konduktører og personell, men de kan naturlig nok ikke kan være over alt til enhver tid.

- Det er dessuten veldig vanskelig å oppdage om de opptrer profesjonelt. Men vær årvåken, ikke minst mot folk som er veldig behjelpelig med bagasjen.

Vil ha kamera
- Er spesielle strekninger verre enn andre?

- Nei, men det er jo først og fremst der et er mye folk og fulle tog. Der kan dette lett skje. Vi har søkt om tillatelse til å montere såkalte trygghetskamera i togkupeen, som vil kunne avdekke og forhindre slike tyveri. Det betyr ikke at man sitter og overvåker og følger med, men i det øyeblikket det begås kriminelle handlinger, er det lettere å ta tyvene, sier Colstrup, som også tror kameraene kan ha en forebyggende effekt.

NSB har ikke erstatningsansvar for stjålet bagasje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag