*Nettavisen* Nyheter.

Frekt Munch-tyveri i natt

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

JELØY (TV 2 Nettavisen): De ansatte ved Refsnes Gods på Jeløy i Moss ble hjelpeløse vitner til at tyver rev med seg tre Munch-arbeider søndag kveld.

07.03.05 11:32

Ifølge hotelleier Widar Salbuwik er det to litografier og et akvarellmaleri som er stjålet.

- Akvarellen kjent under navnet «Blå kjole» er det viktigste bildet av de tre og er det store tapet i denne sammenhengen, sier Salbuvik til NRK.

Overrasket tyver
Tyveriet ble meldt klokken 23.08 søndag kveld. Det var betjeningen ved hotellet som meldte fra etter å ha overrasket en eller flere tyver da de holdt på å fjerne de tre verkene fra restaurant-veggen.

Han forteller at hotellet er betjent og at noen av de ansatte overrasket Munch-tyvene da de holdt på å fjerne verkene fra restaurant-veggen.

Operasjonsleder Paul Horne ved Østfold politidistrikt sier til TV 2 Nettavisen at det dreier seg om et grovt tyveri. Han utelukker ikke at det kan bli snakk om å kalle det et ran.

Ifølge en av de ansatte ved hotellet ble ingen truet av tyvene.

- Tyven eller tyvene ble oppdaget da de var på vei ut av hotellet, sier vedkommende til TV 2 Nettavisen.

Etterlyser vitner
Politiet har nå sperret av inngangspartiet til hotellet og jobber nå med å sikre spor på stedet.

- Vi ber vitner som kan ha sett noe i Refsnes-området ved 23-tiden søndag om å melde fra til politiet på telefon 02800.

Refsnes Gods har en stor samling malerier, skulpturer og antikviteter. I tillegg til flere Munch-malerier har hotellet kunst av blant andre Frans Wideberg, Jacob Weidemann, Per Ung og Andy Warhol.

- Trolig originale trykk
Ifølge hjemmesidene til Refsnes Gods har stedet sju Munch-verk. Trolig dreier det seg i hovedsak om grafikk, og ikke malerier. Grafikk er mindre verdifullt enn originale malerier, men lettere å omsette fordi de kan være vanskeligere å etterspore.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Refsnes Gods

- Det er det som er ulempen ved Munch-grafikk. Den er lettere å selge, sier Munch-eksperten Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner.

Selskapet omsetter flere titalls Munch-trykk i året.

- Munch nummerte aldri trykkene sine. Så man vet aldri hvor mange som finnes. Det kan være fra ett eller to til noen tiltalls. Noen nøyaktighet har vi ikke. Det Munch gjorde, var å lage flere varianter over samme tema, sier Elgheim til TV 2 Nettavisen.

Ifølge direktør Gunnar Sørensen ved Munch-museet på Tøyen er det usikkert hvor mange trykk Munch har fått laget og signert. Bare på Munch-museet alene er det i dag over 17.000 trykk bevart.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kan bare stikke fingeren i været og tippe. Det kan være alt fra 25.000 til 30.000 grafiske blader, sier museumsdirektør Sørensen til TV 2 Nettavisen.

Han tør ikke å tippe på hvor mye verkene ved Refsnes gods kan være verd i penger.

Fem Munch-verk på avveier
Etter nattens tyveri er tilsammen fem Munch-bilder på avveie.

22. august ble maleriene «Skrik» og «Madonna» tatt under et ran ved Munch-museeet i Oslo. En intens politijakt og etterforskning har foreløpig ikke ført til at de svært verdifulle maleriene er kommet tilbake.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.