RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MØTTE PRESSEN: Utenriksminister Børge Brende (t.v) og advokat Hans Marius Graasvold på pressekonferansen 17. mai i forbindelse med Joshua French-saken.
MØTTE PRESSEN: Utenriksminister Børge Brende (t.v) og advokat Hans Marius Graasvold på pressekonferansen 17. mai i forbindelse med Joshua French-saken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Frenchs advokat: - En usedvanlig sak løst på en usedvanlig måte

Sist oppdatert:
Løslatelsen av Joshua French og overføringen til Norge som en fri mann er den beste løsningen man kunne håpet på, sier advokat Hans Marius Graasvold.

– En usedvanlig sak er også blitt løst på en litt usedvanlig måte, en veldig positiv måte og den beste måten vi kunne fått, sier Graasvold til NTB, dagen etter at Joshua French ble overført til Norge etter åtte år i kongolesisk fengsel.

Graasvold sier han ennå ikke har fått snakket med French selv, men at han har hatt kontakt med apparatet rundt ham og fått forsikringer om at han er i de aller beste hender.

– Jeg har også behov for å få snakket med ham etter hvert, og det er også detaljer i det som har skjedd de siste to døgnene som jeg har behov for å få oversikt over, sier Graasvold.

I NORGE: Joshua French kom til Norge 17. mai etter åtte år i fengsel i Kongo.

Les også: Facebook kokte over da nyheten kom om Joshua French

Ikke livstruende syk

Han ønsker ikke å si noe om hvor French får medisinsk behandling i Norge, men bekrefter at han ikke er livstruende syk.

– Han har ingen dom hengende over seg i Norge og vil kunne fortsette å leve livet sitt når den tid kommer, sier Graasvold.

Dokumentet som innebar at Joshua French kunne overføres til Norge, ble undertegnet på president Joseph Kabilas kontor i 10-tiden tirsdag formiddag, skriver VG. Like etter klokken 22 samme kveld ble han fraktet ut av Ndolo-fengselet i Kinshasa, eskortert av UDs spesialutsending Arild Øyen. 17. mai klokken 11.15 landet French endelig på norsk jord.

Fakta: Fakta om Joshua French og Kongo-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Joshua French (34) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

* Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sa i februar til NRK at presidenten ville benåde French i løpet av 2017.

* Statsminister Erna Solberg bekreftet 17. mai at French samme dag var blitt overført til Norge.

* Utenriksminister Børge Brende sier det ikke er snakk om en benåding eller en soningsoverføring, men at French er overført på humanitært grunnlag.

Ensidig beslutning

Graasvold gjentar det utenriksminister Børge Brende (H) understreket på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg (H) onsdag, at det ikke er inngått noen avtale. Isteden er det fra kongolesisk side besluttet å overføre Joshua French til Norge på humanitært grunnlag.

– Det har vært snakket lenge om de ulike og vanlige måtene man kan løse dette på – soningsoverføring og ulike former for benådning. Den løsningen vi endte opp med nå, er rett og slett at han er besluttet overført til Norge, men ikke gjennom en bilateral avtale som ville vært vanlig ved en soningsoverføring, men ved en ensidig beslutning på kongolesisk side, sier Graasvold.

– Det er ikke sånn at det ligger i denne beslutningen at han skal fortsette å sone straffen her. Han er rett og slett besluttet overført. Der han er nå, er i overensstemmelse med de ønskene og forutsetningene som ble besluttet fattet på kongolesisk side, sier Graasvold.

Les også: Joshua French løslatt fra fengsel i Kongo

(©NTB)

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere