*Nettavisen* Nyheter.

Fridde for Sven O.

Ikke nok med at Se og Hør regisserte hele bryllupet til Sven O. De fridde for ham også.

09.02.07 07:22

Ifølge boka fra tidligere Se og Hør-reporter Håvard Melnæs, «En vanlig dag på jobben», var det ukebladet som tok full regi og fridde for Sven O. da han forelsket seg i stripperen Renate Barsgård.

Kronprinsessens far fridde nemlig aldri til Renate Barsgård. Det var det ukebladet som gjorde da de kom ut med tittelen «Sven O. fridde til sin unge kjæreste.»

Dette er en av flere detaljer som kommer fram boken, og som viser hvordan ukebladet skal ha tatt regien over Sven O.s forhold til Renate.

Holdt bryllupet skjult
Det var i 2005 at Sven O. skal ha ringt til daværende Se og Hør-reporter og gode venn, Håvard Melnæs, og fortalt at han ville gifte seg med Renate.

Sven O. hadde truffet Renate i forbindelse med at hun strippet for ham da Sven O. og Sputnik holdt show på stampuben en gang på høsten.

Ikke bare spanderte Se og Hør bryllupet og bryllupsreisen på Sven O. og eks-stripperen Renate - de dikterte også hvor og når bryllupet skulle finne sted, og hvor paret fikk dra på bryllupsreise.

Alt for at ingen andre medier skulle få nyss om saken.

Sjefredaktør Odd J. Nelvik, karakteriserer boka som en røverroman. Se hans tilsvar nederst i saken.

- Aldri gått ned på kne
Sven O. skal ifølge boka ha fått 20.000 kroner for saken om det forestående bryllupet. Over hele førstesiden slo bladet fast at Sven O. hadde fridd til sin Renate.

- Men Håvard, jeg har aldri gått ned på kne og fridd til Renate. Jeg er altfor gammel til sånt, sa Sven O. på telefon til Håvard ifølge boka.

- Jeg vet, men det er bagateller, repliserte reporteren.

Sven O. fortalte så sannheten til VG, som dagen etter slo opp intervjuet.

«Jeg har aldri fridd» het det i VG.

Ifølge Mælnes hadde ballen nå begynt å rulle.

«For nå måtte vi finne en egnet ambassade og dato for vielsen», står det i boka.

Skal vi gifte oss i Haag?
Ifølge Melnæs tok ukebladet full regi når det gjaldt hvor paret skulle gifte seg:

- Haag? Skal vi gifte oss i Haag, sier du? var Sven O.s reaksjon

Se og Hør hadde ifølge Melnæs funnet ut at den nederlandske byen var meget godt egnet for vielsen. Det var ikke langt unna Norge, og det var få nordmenn som kunne dra kjensel på paret. Andre medier ville dermed gå glipp av det sensasjonelle bryllupet.

Sven O. stusset fælt over valg av sted, men ga seg fort.

I den samme telefonsamtalen med Håvard Melnæs fortalte Sven O. at han ville ha Sputnik som forlover.

«Det er mitt bryllup, det er jeg som skal gifte meg. Da må jeg – ikke Se og Hør – få bestemme hvem som skal være forlover», sa Sven O.

Dette falt Se og Hør tungt for brystet, ifølge boka. Med Sputnik som forlover ville bryllupet fremstå som sirkus fra ende til annen, fryktet kjendisbladet.

Ifølge boka ga Sven O. seg til slutt, og foreslo en annen person som forlover. Men da Melnæs fikk høre at forloveden var en person som Sven O. bare hadde kjent i noen få dager, ble han enda mer opprørt.

Fordi Se og Hør en stund senere var i beit for en oppslagssak, ble det Sputnik som endte opp som Sven O.s forlover.

Heller hest enn tur til Thailand
Når det kom til bryllupsreisen, hadde Sven O. og Se og Hør blitt enige om cruise i USA.

Da man rett før reisen fant ut at brudeparet ikke hadde visa, ble det iverksatt flere tiltak for å få den amerikanske ambassaden til å hjelpe dem med å få utstedt dette i all hast. Men til ingen nytte.

Dermed foreslo Se og Hør at brudeparet skulle få dra til Thailand. Men ifølge boka ønsket Sven O. en stund noe helt annet enn en Thailands-tur.

Sven. O. og Renate skal ifølge boka ha forslått at de heller ville ha en hest enn en bryllupstur til Thailand. Sven O.s forslag var å kalle hesten for Morgengave og gi den til Renate som morgengave på bryllupsdagen.

Fra boken fremkommer det også at Melnæs ga Renate 500 euro i Haag som hun skulle kjøpe bruderinger for. Ifølge boken endte hun opp med å kjøpe to billige ringer, en til 7 euro og en til 11 euro.

Løp fra VG
På selve bryllupsdagen ble det full krise da Se og Hør fant ut at en frlansfotograf fra VG stod på trappa inn til den norske ambassaden hvor bryllupet skulle finne sted.

De ba derfor Sven O. om å ringe ambassaden for å høre om det enten fantes en bakvei inn, eller om vielsen kunne finne sted på hotellet de bodde på. De fikk negativt svar.

Dermed ble brudeparet, hver for seg, geileidet inn på ambassaden mens VGs frilansfotograf tok bilder. Etterpå forlot de ambassaden i taxi. Ifølge boka betalte VGs frilansfotograf en av taxisjåførene for å tipse ham om hvor brudeparet ble satt av. Da Se og Hør fikk vite dette, løp de fra taxien for å finne et hemmelig sted å avslutte kvelden.

Ifølge boka fikk brudeparet litt over 50.000 kroner for bryllupsturen - alt i alt. Da var alle reiseutgifter betalt.

Senere skrev Nelvik i en leder at paret bare fikk 10.000 kroner for å stille opp.

- Ikke annet enn et show
Sven O. Høibys advokat, Christian Hausvik, sier til Nettavisen at boka til Melnæs representerer brudd på reglene om kildevern for hans klient.

Han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt. Sven O. Høiby ligger for tiden på sykehus, og vil ifølge familien ikke kontaktes om boka.

Renate Barsgård ønsker heller ikke å kommentere saken, fordi hun ikke har lest boka ennå.

Dette sier forfatter Håvard Melnæs på spørsmål om hva han følte etter at bryllupssakene var publisert og skilsmissen kom:

- Sven O. har jo i ettertid selv innrømmet at det ikke var noe annet enn et show. Se og Hør oppfordrer jo til iscenesatt virkelighet.

- Føler du at du henger ut Sven O. gjennom alle historiene om han?

- Nei, og det er det siste jeg ønsker. Sven O. var sentral for meg i min tid som Se og Hør-reporter. Sven O. har positive og negative sider, på sitt beste er han en av de mest oppegående jeg kjenner, svarer Melnæs.

- Kommer de positive sidene av Sven O. fram i boka di?

- Ja, da han ga oss de private barndomsbildene av Mette-Marit var det for å sikre seg at datteren fikk god omtale i Norges største ukeblad. Han visste jo at hun hadde en noe utradisjonell fortid. Det var ren taktikk fra Sven O, og viser at han var en klok forhandler.

Sven O. og Renate er i dag skilt. De var gift i tre måneder.

- Laget en hyggelig reportasje
Sjefredaktør i Se og Hør, Odd J. Nelvik, har følgende kommentar til at Se og Hør regisserte bryllupet til Sven O. og Renate:

- Renate og Sven. O Høiby ville gifte seg, og vi var med og laget en glad og hyggelig bryllupsreportasje, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.