RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frifunnet etter 12 år

Sist oppdatert:
En psykisk utviklingshemmet mann med IQ på 50 har sonet i 12 år i fengsel. Nå krever han erstatning.

Til sammen er mannen dømt for flere hundre straffbare forhold. Men denne uken opphevet Stavanger tingrett 23 tidligere avsagte dommer mot mannen, skriver VG.

Mannen er narkoman og har sonet 12 år i fengsel siden han i 1988 for første gang ble stilt til ansvar for sine kriminelle handlinger.

Til sammen 4 psykiatere er samstemmige om at mannen aldri skulle vært fengslet, men ivaretatt av det psykiske helsevern. Det er fastslått at han har IQ på 50 – det halve av en gjennomsnittsnordmann.

- Jeg møtte ham for første gang i 2002 og ble helt forferdet over det jeg så. For meg fremsto det som opplagt at min klient ikke hadde noe i et fengsel å gjøre, sier 33-åringens forsvarer, John Christian Elden, til VG.

Ifølge Elden ble mannen allerede som 16 åring feilplassert i fengsel, og fikk der en rekke nye «venner» som fortalte han hvor fornuftig det var å drive med vinnings- og narkotikalovbrudd. Mannen er selv ikke i stand til å se samfunnets misbilligelse av slike handlinger, og er blitt utnyttet av andre personer, mener Elden.

Det er på oppfordring fra Elden at de tidligere dommene mot mannen er opphevet. Etter medhold i Stavanger tingrett varsler han nå et solid erstatningskrav på vegne av sin klient.

Det offentlige ønsker å umyndiggjøre 33-åringen før erstatningsutbetalingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere